open-navfaktor-logo
search
Stav iz Podgorice
Crnogorski predsjednik da bira između istine i zločina: "Ne može se, u iste opanke, i u Srebrenicu i u SPC"
Pojedini mediji u Podgorici su u komentarima na posjetu crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića Beogradu, gdje se između ostalog susreo i sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem, kazali kako se ne može sjediti na dvije stolice, biti na dva suprotna polja morala i ljudskosti.  
13.07.2023. u 16:36
get url
text

VEZANI TEKST - Milatović: Posavjetovat ću se da li ove ili iduće godine da idem u Srebrenicu

Tako je novinarka Ratka Jovanović Vukotić u tekstu objavljenom na portalu Vijesti.me prvo podsjetila šta je Milatović izjavio u videoporuci koja je emitovana na komemoraciji žrtvama sreebreničkog genocida u Potočarima. 

- Sve i da nema ni zakona, ni evidencije, ni ravnopravnosti vjerskih zajednica, upravo je predsjednik danas najbolje objasnio zašto predsjedniku Crne Gore nije mjesto kod patrijarha SPC-a. U Srebrenici su ubijeni ljudi zbog drugačijeg imena, nacionalne i vjerske pripadnosti...

Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, svojim odlukama, dali su krivično-pravni odgovor u odnosu na genocid u Srebrenici. Svima nama ostaje ljudska dužnost da odlučno osudimo bilo kakve pokušaje relativizacije - napisala je novinarka.

Zatim je podsjetila da je Milatović samo dan ranije "sjedio sa onima koji su taj genocid javno podsticali".

VEZANI TEKST - Uloga SPC-a u BiH: Zaštita i blagosiljanje zločinaca, otimanje teritorija, provokacije u Srebrenici...

- I od međunarodnih sudova, čije presude predsjednik podržava, godinama skrivali i nalogodavce i izvršioce genocida. I skoro svima dali najviša crkvena odlikovanja.

I što je najopasnije, nikad se za ovih 28 godina nisu pokajali, a kamoli odrekli svojih voljenih ratnih zločinaca. I zato je bolje da predsjednik ni danas ni naknadno ne posjećuje Srebrenicu. Ne može se, u iste opanke, i u Srebrenicu i u SPC - poručila je ona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.