open-navfaktor-logo
search
Predsjednica BNV-a
Curić pisala Schmidtu: Zaustaviti političku dobit ostvarenu udruženim zločinačkim poduhvatom i genocidom
Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić uputila je visokom predstavniku međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christianu Schmidtu zahtjev da u Bosni i Hercegovini "izmjenama Ustava i zakonskim rješenjima zaustavi i onemogući dobit ostvarenu udruženim zločinačkim poduhvatom i genocidom tokom agresije srpskih oružanih snaga na Bosnu i Hercegovinu".
02.09.2022. u 18:58
get url
text

- Cijeneći vaše težnje i vidljive napore da doprinesete rješavanju nastale krize u Bosni i Hercegovini, a time i na Balkanu, obraćam vam se u ime najvišeg političkog i predstavničkog tijela Bošnjaka Sandžaka, BNV u Republici Srbiji, sa zahtjevom da u Bosni i Hercegovini izmjenama Ustava i zakonskim rješenjima zaustavite i onemogućite dobit ostvarenu udruženim zločinačkim poduhvatom i genocidom tokom agresije srpskih oružanih snaga na Bosnu i Hercegovinu - navodi se u dopisu BNV-a upućenom visokom predstavniku međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christianu Schmidtu.

Iz BNV-a su zatražili od Schmidta da u skaldu sa svojim ovlaštenjima ispuni zahtjev i da tako pošalje jasnu poruku da će politička dobit ostvarena udruženim zločinačkim poduhvatom i genocidom biti poništena.

- Bošnjake Sandžaka posebno zabrinjava učestalo održavanje nenajavljenih vojnih vježbi i kretanje srpskih oružanih snaga i vojne tehnike kroz Sandžak, koje Bošnjaci sa pravom doživljavaju kao realnu opasnost po biološki opstanak. Dosadašnji tolerantan odnos od strane međunarodne zajednice prema zločinima u Bosni i Hercegovini motiviše srpsko državno rukovodstvo da ostvare genocidne prijetnje nad Bošnjacima Sandžaka. Sve to čini da se Bošnjaci Sandžaka osjećaju nesigurno u Republici Srbiji - navodi se u dopisu BNV-a.

BNV je dopisom zatražio od Schmidta da korištenjem svojih ovlaštenja ispuni zahtjev da se poništi politička korist koju su ostvarili udruženim zločinačkim poduhvatom i genocidom učesnici agresije na BiH.

BNV u dopisu navodi da kao aktivan učesnik Mirovne i Međunarodne konferencije o bivšoj SFRJ poziva na poštovanje usvojenog stava da se na prostoru bivše Jugoslavije neće priznavati teritorijalna osvajanja silom i etničkim čišćenjem kao svršen cilj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.