open-navfaktor-logo
search
Ekonomski forum
Dačić sa Schmidtom: Srbija i BiH mogu brže razvijati ekonomske veze i odnose
Ivica Dačić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije, tokom susreta sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH, Christianom Schmidtom, na 21. beogradskom ekonomskom forumu kazao je da Srbija pridaje veliki značaj odnosima sa našom zemljom, kao važnim susjedom i vanjsko-političkim partnerom sa kojim ima veoma razvijenu saradnju u svim domenima te dodao da Srbija poštuje integritet i cjelovitost BiH.
04.10.2021. u 17:14
get url
text

Napomenuo je i da je od velikog značaja balansiran pristup i puno razumijevanje svih aspekata odnosa naroda.

On je izrazio uvjerenje da Srbija i BiH u budućnosti mogu neuporedivo brže razvijati svoje ekonomske veze i odnose.

Dačić i Schmidt razmijenili su mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u regionu sa naglaskom na napretku Bosne i Hercegovine, Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji.

Schmidt je naveo da je funkcionalnost države Bosne i Hercegovine neophodan faktor kako bi se dosegao nivo na kojem joj više neće trebati međunarodna pomoć, što je ključno i za napredak ka EU.

Istovremeno, on je izrazio podršku inicijativama usmjerenim ka regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu, što predstavlja korak naprijed na putu ka EU, gdje, po njegovom mišljenju, region i pripada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.