open-navfaktor-logo
search
Generalna skupština UN-a
Dačić: Srbija osuđuje napad Rusije na Ukrajinu
Srbija osuđuje napad Rusije na Ukrajinu i tim povodom nije politički neutralna, izjavio je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić koji boravi u New Yorku kao član delegacije Srbije na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.
20.09.2023. u 14:13
get url
text

- Glasali smo za sve rezolucije koje su bile u Ujedinjenim nacijama i nekoj drugoj međunarodnoj organizaciji gdje se osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine - rekao je Dačić odgovarajući na pitanje o tome zašto se Srbija ponovo nije saglasila s odlukom Vijeća Evrope o produženju embarga Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.  

Dačić je kazao kako Srbija ima minimalnu privrednu saradnju s Ruskom Federacijom, za razliku od nekih zemalja koje su uvele sankcije, a privredna saradnja s Rusijom im stalno raste.

- I onda se mi pitamo važi li to i za naš slučaj, a očigledno ne važi. I onda vidite da tu postoje dvostruki standardi i aršini. I kad to pitanje postavite, morate voditi računa o svojim državnim i nacionalnim interesima, kada razgovarate o mjerama ili aktivnostima koje poduzimate na multilateralnom planu - rekao je Dačić u izjavi za Glas Amerike .

Srbija je jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji a njen predsjednik Aleksandar Vučić kazao je kako neće uvoditi sankcije sve dok bude mogao izdržati pritiske iz evropskih zemalja.

Vučić se dosad oglušio na višestruke pozive da uskladi svoju vanjsku politiku s onom EU-a i uvede sankcije Rusiji pravdajući to bliskim odnosima i ovisnošću o ruskim energentima, no priznao je da će u jednom trenutku morati pristati na međunarodne zahtjeve.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.