open-navfaktor-logo
search
Skup u Poznanju
Dačić: Srbija se raduje i dosta očekuje od predsjedavanja Hrvatske Evropskom unijom
Mi smo ovdje svi naši i nama je interes da jedni druge pomažemo, kazao je ministar vanjskih poslova Srbije
04.07.2019. u 19:15
get url
text

Srbija se raduje hrvatskom predsjedanju Evropskom unijom u prvoj polovini 2020. i od tog predsjedanja puno očekuje, izjavio je danas srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić na skupu u Poznanju.

- Srbija se raduje i dosta očekuje od predsjedavanja Hrvatske EU. Mi smo ovdje svi naši i nama je interes da jedni druge pomažemo. Zato mislim da je važno da predsjedavanje Hrvatske bude u skladu s interesima cijele regije - naveli su beogradski mediji Dačićevu izjavu u Poznanju, gdje učestvuje na Samitu država zapadnog Balkana i EU-a, organiziranom u okviru Berlinskog procesa.

Dačić je, kako se navodi, čestitao i hrvatskoj ministrici vanjskih i evropskih poslova Mariji Pejčinović Burić izbor za glavnu tajnicu Vijeća Evrope, navodeći da je i ta dužnost "veoma važno mjesto za regiju."

Dačićeva je poruka, kako Srbija drži da su sve zemlje u regiji prijateljske, da imaju iste probleme, te da se nijedna ne bi trebala radovati neuspjesima neke druge, uz sugestiju da se države regije trebaju uzajamno podržavati.

- Neko će reći da je to nova Jugoslavija, ali ja ne pričam o tome, govorim da imamo zajedničke interese i da bi bilo bolje da o tome javno govorimo, nego da u raznim čekaonicama svi isto mislimo, a niko ne smije reći - rekao je Dačić i poručio kako Srbiji nije u interesu da bilo gdje ima sukoba te kako je potreban mir u regiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.