open-navfaktor-logo
search
Poslali poruku
Dan solidarnosti obilježen u Zagrebu i Podgorici: Ovo što se odvija na tlu Palestine 75 godina velika je ljudska tragedija
Program "Nesvrstano u nestajanju: zaboravljene solidarnosti" održan je u Zagrebu povodom Međunarodnog dana solidarnosti s narodom Palestine te nekadašnjeg Dana republike u Muzeju za savremenu umjetnost (MSU), javlja Anadolija.
29.11.2023. u 22:03
get url
text

Razgovor sa sociologom i istraživačem Paulom Stubbsom te Mohamedom Al Younisom o zajedničkom nasljeđu, nekadašnjoj saradnji i trenutnoj situaciji u Palestini moderirala je istraživačica i kustosica Petra Matić u prostoru izložbe "Šum 84/94/24" u zagrebačkom MSU-u.

Paul Stubbs sociolog je iz Engleske koji 30 godina boravi u Hrvatskoj i radi na Ekonomskom institutu.

 

- Večeras govorimo o Pokretu nesvrstanih koji je u fokusu mog naučnog istraživanja već šest godina. Pokušat ću predstaviti historiju odnosa između Palestine, socijalističke Jugoslavije i Pokreta nesvrstanih. Od 1953. godine Jugoslavija, a kasnije i Pokret nesvrstanih, iz različitih razloga dali su podršku Palestincima, ne samo u izbjegličkom pitanju, nego i u pitanju samoodređenja i samostalnosti palestinske države. Od 1991. imate taj suprotan stav Hrvatske prema cijelom bliskoistočnom pitanju i tom području, došlo je do prestanka razumijevanja položaja Palestinaca, a podrška je usmjerena prema velikim silama, SAD-u i Izraelu - izjavio je Stubbs.

- Jugoslavija je davala snažnu podršku Izraelu od 1945. do 1953. zbog određenih, tada progresivnih sila. Ali, kasnije je Jugoslavija zauzela stav da je podrška Palestincima borba protiv kolonijalizma - zaključuje Stubbs.

Magistar nauke Mohamed Al Younis rođen je u Jordanu, a u Hrvatskoj živi 50 godina i aktivno učestvuje u javnom životu od studentskih dana.

Podsjetio je kako je na današnji dan donesena rezolucija o podjeli Palestine na dva dijela, arapski i židovski.

- Ovo što se odvija na tlu Palestine više od 75 godina je prvenstveno jedna velika ljudska tragedija. Na tom svetom tlu, kojega svojataju sve tri velike svjetske religije, kršćanstvo, islam i židovstvo, mi ulazimo u spiralu nasilja bez perspektive prema miru. Sadašnja situacija u Gazi je više nego tragična, ali ja sam očekivao takav razvoj događaja, jer jednostavno negirati postojanje palestinskog naroda, negirati njegovo pravo na svoj dom, na svoj teritorij i državu, je jedna velika zabluda u međunarodnoj zajednici. Sada je Gaza nametnula palestinski problem kao da je na površinu izbila jedna atomska podmornica. Znamo da se zadnjih desetak godina radilo na tome da se stvori navodni mir bez Palestinaca. Apelirao sam na vodstvo države Izrael da ne čini u ime židovskog naroda tolike zločine nad Palestincima jer će ponovno baciti anatemu na židovski narod, a to će platiti sljedeće generacije - poručuje Mohamed Al Younis.

I u Podgorici je danas nizom događaja simbolično obilježen Međunarodni dan solidarnosti sa palestinskim narodom.

Obilježavanje 29. novembra, u organizaciji Društva crnogorsko-palestinskog prijateljstva, počelo je ceremonijom sadnje maslinovog stabla kod Spomenika Ivana Crnojevića, u parku kod Gimnazije u Podgorici.

Organizatori su saopćili da je "maslina kao izvor života simbol kako palestinske tako i crnogorske tradicije, te sinonim hrabrosti i istrajnosti jednog naroda".

Najveći podgorički most "Milenijum" večeras je u bojama zastave Palestine, a također je priređena i ceremonija puštanja lampiona, dok je na kraju događaja razvijena velika zastava Palestine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.