open-navfaktor-logo
search
Brutalna ofanziva
Deseci palestinskih žrtava u izraelskim napadima na centralni Pojas Gaze
AUTOR: Anadolija
08.06.2024. u 13:24
get url
text
FOTO: AA
Veliki broj žrtava stigao je u subotu u bolnicu Al-Aksa u centralnom Pojasu Gaze dok izraelske snage nastavljaju s napadima na područja u različitim dijelovima opkoljene palestinske teritorije.
Medicinski izvori rekli su za Anadoliju da su deseci žrtava stigli u bolnicu Al-Aksa u centralnom gradu Deir al-Balah zbog izraelskih zračnih napada i granatiranja.
Očevici su ispričali za agenciju Anadolija da su izbili nasilni sukobi između palestinskih grupa otpora i izraelskih snaga u istočnom dijelu Deir al-Balaha, kampova Al-Bureij i Al-Maghazi, te sjeverno od kampa Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze.
Dodali su da su izraelska vojna vozila proširila svoj upad istočno od grada pod jakom vatrom.
Palestinska novinska agencija WAFA je objavila da su naselja Zaytoun i Tel Al-Hawa u gradu Gazi, te kampovi Nuseirat, Al-Maghazi i Al-Bureij u centralnom Pojasu Gaze bili pod raketnom i artiljerijskom paljbom.
Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.
Prema lokalnim zdravstvenim vlastima, više od 36.700 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, među kojima su većina žene i djeca, a više od 83.500 je povrijeđeno.
Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.