open-navfaktor-logo
search
Ministar najavio
Do 14 sati će biti potpuno raspoređene formacije srbijanske vojske duž granice s Kosovom
Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da Vojska Srbije (VS) do petka ostaje u najvišem stepenu borbene gotovosti, a da će danas do 14 sati biti potpuno raspoređene formacije vojske duž granice s Kosovom.
29.05.2023. u 12:07
get url
text

Vučević je rekao da je suština da Vojska Srbije ostane u stepenu najviše borbene gotovosti, ali da očekuje da se ovo pitanje riješi politički, a ne ratom.

Dodao je da je Načelnik generalštaba VS general Milan Mojsilović u stalnim razgovorima sa KFOR-om čiji je zadatak da, kako je rekao Vučević, osigura mir i sigurnost srpskog naroda na Kosovu, prenio je RTS.

Ispred Općine Zvečan na Kosovu koju čuva kordon vojnika KFOR-a, mirno protestuju srpski građani te općine, javio je reporter Anadolije.

Sa građanima su i predsjednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsjednik Igor Simić i drugi politički predstavnici Srba na Kosovu. Među građanima se mogu vidjeti i osobe sa maskama na licima.

Pripadnici Policije Kosova i EULEX-a stacionirani su na početku ulice u kojoj je općinski objekat.

Rano jutros došlo je do kratkih nemira, kad su građani pokušali da probiju sigurnosni kordon bacajući suzavac. Policija Kosova je tada upotrijebila sprej kako bi spriječila demonstrante da uđu u općinski objekat.

Građani protestuju i ispred objekata općine u Zubinom Potoku i Leposaviću.

Novi gradonačelnici općina na sjeveru Kosova: Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, u petak su uz pomoć specijalaca kosovske policije ušli u općinske zgrade.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeffry Hovenier je zakazao sastanak sa novim gradonačelnicima općina sa sjevera u Prištini.

Vanredni lokalni izbori su održani 23. aprila, ali je izlaznost bila manja od četiri posto zbog bojkota srpske zajednice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.