open-navfaktor-logo
search
Erhard Busek
Dodik radi sve kako bi razbio BiH na komadiće, EU bi trebao prestati podržavati Vučića
Erhard Busek, bivši potpredsjednik austrijske vlade, koordinator Pakta o stabilnosti od 2000. do 2008. i osnivač Udruženja novinara Istočne i Jugoistočne Europe (SEEMO), kazao je da "svjedočimo nazadovanju u gotovo svim zemljama zapadnog Balkana"
27.12.2021. u 10:06
get url
text

- Zato se zaista zalažem da damo podršku Sjevernoj Makedoniji, koja je provela reforme i napravila nekoliko koraka naprijed, kao i Albaniji, gdje više nisam siguran da se stvari dobro razvijaju, da konačno otvore pregovore za članstvo u EU. Treba utjecati i na Crnu Goru, da ne bi krenula pogrešnim smjerom. Što se tiče Srbije, tamo je na snazi Vučićev autokratski režim i smatram da je to uvjerenje kako on radi dobro za svoju državu, velika pogreška. Ne možete sjediti na dvije ili tri stolice istovremeno – s jedne strane tvrditi da želite članstvo u EU, a s druge strane politički i na sve ostale načine sarađivati s Rusijom i Kinom. Mislim da bi EU trebao prestati podržavati Vučića u svakom smislu. I ekonomski i politički. Problem je što u Srbiji više nema opozicije. Nije dovoljno da se bune samo nevladina udruženja jer ekologija nije isto što demokratija, rekao je Busek u intrevjuu za Nacional.

Na pitanje "postoji li realna opasnost od oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini i funkcionira li Dejtonski sporazum, potpisan prije 25 godina" odgovorio je: 

- Ne mislim da je iko tamo ponovo spreman na ratovanje. Međutim, činjenica je da Dodik radi sve kako bi razbio BiH na komadiće. Kao što je poznato, međunarodna zajednica, prije svega SAD, uz poodršku EU-a, do sada je činila sve da BiH ostane unutar Dejtona. Naime, nemaju recept za ono što bi se moglo dogoditi nakon raspada. Međutim, ja se u posljednje vrijeme sve više zalažem za novi Dejtonski sporazum uz pomoć kojeg bi se pokrenuo novi razvoj BiH. No čini mi se da je problem u tome što ne postoje snage unutar same zemlje koje to podržavaju i koje bi to mogle provesti. Svi aktualni političari dio su sistema, ukopani u svoje nacionalne stranke i pozicije. I zato u razgovoru s predstavnicima SAD-a, EU-a i evropskih vlada ističem nešto što možda nije popularno – a to je da bez pomoći međunarodne zajednice pomaka tamo neće biti. Ne sviđa mi se ovo što su reći, ali smatram da će biti nužno da se SAD i EU aktivnije uključe u rješavanje situacije i izvrše pritisak na izgradnju nove forme BiH. Ponekad se šalim i kažem da bi se ta nova forma trebala temeljiti na staroj formi, koja je postojala u BiH prije Prvog svjetskog rata, u doba Austro-Ugarske monarhije. Bilo je to uspješno razdoblje za BiH – i u kulturnom i u ekonomskom smislu, a svi su narodi živjeli u međusobnom miru i kohabitaciji.

O izjavama hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u vezi s Bosnom i Hercegovinom, Busek je kazao: 

- Ne bih želio komentirati poteze hrvatskog političkog vodstva, ali jedino mogu primijetiti da imate puno ekscentričnih ljudi u regiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.