open-navfaktor-logo
search
Prespanski forum
Đukanović: EU se premišljao oko proširenja na Balkan, a Putin je radio posljednjih šest godina
Crnogorski predsjednik Milo Đukanović kazao je na Prespanskom forumu za dijalog, koji se odražava u Ohridu od 16. do 18. juna, da je Crna Gora spremna za ulazak u Evropsku uniju te da podržava poziv za Bosnu i Hercegovinu, Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju.
17.06.2022. u 11:29
get url
text

- Crna Gora je apsolutno sprema za ulazak. Mi snažno podržavamo poziv za Ukrajinu, Gruziju, BiH i Moldaviju. Bez oklijevanja treba otvoriti pregovore i sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Politiku proširenja treba nastaviti i bez oklijevanja dati viznu liberalizaciju Kosovu - kazao je Đukanović.

Kako je kazao Đukanović, u svim razgovorima učesnici foruma pokušavaju utvrditi koliko je pogoršano stanje na Zapadnom Balkanu nakon 24. februara i ruske agresije na Ukrajinu.

- Zahvaljujuću Ukrajincima nije dramatično pogoršano, ali je Zapadni Balkan vrijednosno devastiran, ne poslije 24. februara, nego hibridnim djelovanjem Rusije u posljednjih šest godina. Zapadni Balkan je pokoleban u kursu kretanja, a tome je doprinijela i neaktivna politika EU-a i NATO-a. EU se premišljao, a Putin nije razmišljao nego radio - kazao je Đukanović.

Đukanović je istaknuo da nije riječ samo o agresiji na Ukrajinu, nego o agresiji na EU jedinstvo i sigurnost te dodao kako je to djelovalo otrežnjujuće u politikama kada je u pitanju o proširenje Evropske unije, prenosi Radiotelevzija Crne Gore.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.