open-navfaktor-logo
search
Sve za glasove
Dvojica zaraženih zastupnika dovedena u makedonski parlament da osiguraju kvorum
Vladajuća partija u Sjevernoj Makedoniji, SDSM, u nedjelju je u parlament dovela dvojicu zastupnika pozitivna na COVID-19 u skafanderima, kako bi usvojila više zakona za koje opozicija nije željela da osigura kvorum.
19.04.2021. u 13:54
get url
text

Zastupnici koalicije oko SDSM, pozitivni na koronavirus, su dovedeni nakon višednevnog natezanja s opozicionom VMRO DPMNE, koja je pristala da osigura kvorum samo za sjednicu na kojoj su usvojeni antikrizni zakoni za potporu gospodarstvu i građanima, ali ne zakone s prethodnih sjednica koji duže vrijeme čekaju da budu izglasani.

Dva zaražena zastupnika su dovedena u skafanderima i glasali su iz posebne prostorije u parlamentu, a predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Talat Xhaferi i šef zastupničke grupe SDSM Jovan Mitreski su rekli da je dovođenje dva zastupnika urađeno po svim anticovid protokolima.

Mitreski je istaknuo da su zastupnici dovedeni da bi bio osiguran kvorum i Sobranje bilo funkcionalno, jer parlamentarna većina neće više da dozvoli ucjene opozicije.

Opozicione VMRO DPMNE i partija „Ljevica“ ocijenile su da su dovođenjem dvojice zastupnika, koji su pozitivni na covid, prekršeni zakoni i optužile vlast da su tim potezom ugrozili zdravlje ostalih zastupnika, najavljujući kaznene prijave za sve odgovorne, prenosi Beta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.