open-navfaktor-logo
search
Akcioni plan
EK planira raspoređivanje pripadnika Frontexa na granice između država zapadnog Balkana
Jačanje graničnih kontrola na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti i raspoređivanje pripadnika Frontexa na granice između država zapadnog Balkana jedan je od elemenata Akcionog plana za smanjivanje migrantskog pritiska na Evropsku uniji koji je Komisija predstavila u ponedjeljak.
05.12.2022. u 15:04
get url
text

Komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson, koja je zajedno s potpredsjednikom Komisije Margaritisom Schinasom, predstavila Akcioni plan za Zapadni Balkan, najavila je da će Komisija pregovarati sa zapadnobalkanskim partnerima o novom mandatu Frontexa, Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu koji će omogućiti raspoređivanje pripadnike te agencije na granice između pojedinih država zapadnog Balkana.

Trenutno je raspoređeno oko 500 pripadnika Frontexa, ali samo na vanjskim granicama EU-a i zemalja zapadnog Balkana, podsjeća Hina.

- S novim mandatom bit će moguće rasporediti pripadnike Frontexa i na granice između pojedinih država zapadnog Balkana. Na Frontexu je da zajedno s partnerima odluči koliko će pripadnika agencije rasporediti, ali moram reći da ćemo ih imati koliko bude trebalo jer države članice EU-a čvrsto podržavaju Frontex u tome - kazala je Johansson.

Dan uoči samita EU-zapadni Balkan u Tirani Komisija je objavila niz mjera za rješavanje migrantskog pritiska na EU preko Zapadnog Balkana. Prema podacima Frontexa, tokom prvih 10 mjeseci ove godine zabilježena je 281.000 neregistriranih ulazaka u EU preko Zapadnog Balkana, što je povećanje od 77 posto u odnosu na prošlu godinu.

Akcioni plan sastoji se od pet oblasti i to jačanje upravljanja granicama duž migrantske rute, jačanje kapaciteta država zapadnog Balkana za ubrzanje postupka azila i jačanje prihvatnih centara u tim zemljama, borba protiv krijumčara, jačanje saradnje na readmisiji i na povratku migranata te usklađivanje viznih politika država regije s viznom politikom EU-a, a unutar tih pet oblasti predviđeno je ukupno 20 operativnih mjera.

- Sve veći broj dolazaka migranata zapadnobalkanskom migracijskom rutom rješavamo posebnim Akcionim planom. Riječ je o 20 konkretnih i hitnih mjera koje možemo provesti. Cilj nam je koordiniranim djelovanjem smanjiti broj dolazaka - izjavio je potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas.

Komisija navodi da je usklađivanje viznih politika ključno za dobro funkcioniranje bezviznog režima između EU-a i Zapadnog Balkana.

Veliki broj migranata dolazi na  Zapadni Balkan zračnim putem, uglavnom u Srbiju, koja je pojedinim državama osigurala bezvizni režim u zamjenu za nepriznavanje Kosova. Zahvaljujući tome, veliki broj migranata iz Burundija, Tunisa, Kube, Indije dolaze u Srbiju redovnim aviovezama i onda dalje nastavljaju prema Evropskoj uniji.

Srbija je u međuvremenu ukinula bezvizni režim s Burundijem i Tunisom i najavila da će to uskoro učiniti i s Indijom, javila je Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.