open-navfaktor-logo
search
Terorisanje građana
Eksplozija u Bošnjačkoj mahali u Sjevernoj Mitrovici, kosovski ministar tvrdi da je riječ o osveti zbog hapšenja Srba
Snažna eksplozija odjeknula je u četvrtak uvečer u Sjevernoj Mitrovici, a kosovski ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla povezao je slučaj sa nedavnim hapšenjem trojice Srba osumnjičenih za ratne zločine nad civilnim stanovništvom na Kosovu.
22.09.2023. u 13:59
get url
text

Ručna bomba je bačena u Bošnjačkoj mahali, jednom od mješovitih kvartova u Mitrovici na sjeveru Kosova, u kojem žive i Srbi i Albanci.

Svecla je u objavi na društvenim mrežama rekao da će se istina o zločinima počinjenim tokom rata na Kosovu rasvijetliti do kraja, dok bacanje vojnih ručnih bombi kriminalnih grupa ne može ometati pravdu.

Rekao je i da su nadležne jedinice kosovske policije, nakon dužeg angažovanja i uz osnovane sumnje, uhapsile trojicu građana srpske nacionalnosti zbog zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom tokom rata na Kosovu, dok se oni sumnjiče da su "saučesnici u mučenju, ranjavanju, ubistvima, deportacijama i masakrima nad Albancima u Vučitrnu, okolnim selima i zatvoru u Smrekovnici".

- U znak revolta protiv hapšenja ovih osoba, kao poruka našem pravosuđu i u cilju terorisanja naših građana, kriminalne grupe su sinoć bacile vojne ručne bombe u Bošnjačkoj mahali - napisao je Svecla.

Kosovski ministar optužio je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je "inspirisao, podržavao i naredio ovo krivično djelo".

- Srbija je izvršila genocid na Kosovu. Srbija, na čelu s Vučićem, ne samo da ne prihvata ovu činjenicu, već veliča ratne zločince. Dokaz njenog nepromijenjenog stava je i samo planiranje čina bacanja bombe - dodao je kosovski ministar.

Svecla je na kraju rekao da će Kosovo "biti pravna država, ravnopravnih građana u kojoj će jednakost i prosperitet biti zagarantovani za sve".

Povodom ovih hapšenja, koja je po nalogu Specijalnog tužilaštva kosovska policija izvršila 20. septembra, reagovala je stranka Srpska lista, kao i Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije. Kako su naveli, hapšenja su bila politički motivisana.

Trojici uhapšenih Srba određen je jednomjesečni pritvor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.