open-navfaktor-logo
search
Solidarnost
Erdogan: Izgradnja stanova za žrtve zemljotresa pokazatelj prijateljstva Turske i Albanije
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je na današnjoj svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju 522 stana žrtvama zemljotresa u Laču, kako je izgradnja ovih objekata novi pokazatelj prijateljstva Turske i Albanije.
23.12.2020. u 14:55
get url
text

Erdogan se putem videolinka obratio prisutnima na svečanosti u Laču, kojoj su, između ostalih, prisustvovali i turski ministar okoliša i urbanizma Murat Kurum te premijer Albanije Edi Rama.

- Ako Bog da, u najkraćem periodu ćemo završiti izgradnju stanova i početi s njihovom predajom našoj braći koji su bez kuća ostali u potresu - rekao je Erdogan.

Erdogan je kazao da je Turska nakon potresa u Albaniji 21. septembra i 26. okotobra 2019. godine, pokrenula aktivnosti za pružanje pomoći ovoj zemlji.

- Albanija je bliski prijatelj i partner Turske na Balkanu. Radost naroda Albanije je naša radost, njihova tuga je i naša tuga - poručio je Erdogan.

Podsjetivši da su četiri šlepera s pomoći iz Turske u Albaniju stigla nakon potresa 21. septembra, Erdogan je kazao i kako je nakon katastrofe koja je ovu zemlju zadesila 26. oktobra prošle godine, Turska, pored drugih vidova pomoći, odlučila izgraditi stanove za ljude koji su u potresu ostali bez krova nad glavom.

Topli dom za braću Albance

- Uprkos pandemiji COVID-19 u julu smo potpisali sporazum i počinjemo s gradnjom. Danas učestvujemo u svečanosti polaganja kamena temeljca za objekte koji će našoj braći Albancima postati topli dom - rekao je Erdogan podsjetivši da će izgradnja 522 stana koštati 42 miliona eura.

Premijer Albanije Edi Rama kazao je da izgradanja stanova u Laču pokazuje izuzetnu solidarnost turske države i predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana izraženu odmah nakon strašnog zemljotresa koji se dogodio 26. novembra prošle godine i "održanu riječ predsjednika i turskih prijatelja da će krenuti posao i obnoviti mali grad Lač".

Rama je kazao da je novo naselje podijeljeno u dvije zone, jednu veću koja se gradi od temelja zahvaljujući podršci Turske i drugoj koju je počela sa gradnjom infrastrukture Vlada Albanija.

- Ovo je jedno naselje, naselje simbol prijateljski stisnute ruke i solidarnosti koje će ostati za naredna vremena kao dokaz posebnih odnosa dva naroda, dvije zemlje i naše dvije Vlade.

Albanski premijer istakao je da je Turska bila među prijateljskim državama koje su odmah angažovale i ljudsku snagu i materijalne izvore da pomognu kada su životi još bili ugroženi od ruševina, kada se tragalo za ljudima i izvlačilo ih se iz ruševina.

- Poslije me je predsjednik Erdogan pozvao da budem prisutan na jednom velikom skupu u prijateljskoj zemlji na kome je apelovao na solidarnost i najavio spremnost gradnje 500 stanova. Odmah zajedno sa jednim drugim prijateljem ministrom Kurumom počeli smo posao zahvaljujući velikom iskustvu turske agencije TOKI. Ovaj projekat nije prosto projekat zgrada sa 524 stana, 37 poslovnih prostora, parkingom, tržnim centrima, nego i projekat koji dolazi kao izraz poštovanja za teritoriju, sa urbanim parametrima koji uzimaju u obzir tradicionalni element u modernoj arhitekturi. Zahvaljujem se ministru Kurumu na tome što ovo naselje dobija svoj identitet - istakao je Rama.

Riješen i problem sa plavljenjem grada

Naveo je da je zahvaljujući turskim inženjerima riješen i stari problem sa kanalom koji je s vremena na vrijeme poplavljivao grad.

Svečanom ceremonijom kojoj je putem videolinka prisustvovao i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, danas je u Laču položen kamen temeljac za izgradnju 522 stana za žrtve prošlogodišnjeg zemljotresa u ovom gradu u Albaniji. Albaniju je 26. oktobra 2019. godine pogodio zemljotres jačine 6,4 stepena po Rihteru, a nedugo nakon razornog potresa, turski predsjednik Erdogan je obećao izgradnju 500 stanova za žrtve ove prirodne katastrofe.

Tim povodom u Albaniju je doputovao ministar okoliša i urbanizma Turske Murat Kurum, koji je prisustvovao današnjoj ceremoniji u Laču, gradiću oko 57 kilometara udaljenom od Drača. Ranije je između Turske i Albanije potpisan Sporazum o saradnji u oblasti izgradnje stanova nakon katastrofe. U Albaniji boravi i direktor turske javne kompanije TOKI Omer Bulut, a pored izgradnje 522 stana, biće izgrađeno 37 poslovnih prostora i zatvoreni parking prostor kapaciteta 375 mjesta.

U ranim jutarnjim satima 26. oktobra 2019. godine Albaniju je pogodio zemljotres jačine 6,4 stepena po Rihteru. U zemljotresu je stradala 51, a više od 3.000 osoba je povrijeđeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.