open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan pozvao na zaustavljanje izraelske "krvoločnosti" nad Palestincima: Ne šutimo o tragedijama
AUTOR: Andolija
17.06.2024. u 19:46
get url
text
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
FOTO: AA
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je danas na međunarodnu akciju kako bi se zaustavila izraelska "krvožednost" i sistematsko ugnjetavanje Palestinaca.
Obraćajući se članovima vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) putem videokonferencije u povodu Kurban-bajrama, Erdogan je rekao da palestinski narod, koji je već 76 godina podvrgnut okupaciji i sistematskom masakru, ponovo provodi bajram u tuzi i čezne za mirom.
- Bol 38.000 naše braće koji su svirepo ubijeni od strane genocidne izraelske administracije razdire nam srca kao nacije i kao ummeta. Prolazimo kroz dane testiranja ne samo našeg muslimanskog identiteta već i naše ljudskosti. Pokazivanje reakcije na masakr u Gazi nije samo naša dužnost bratstva već i naša ljudska dužnost. Svijet mora poduzeti mjere protiv izraelske krvoločnosti i odmah spriječiti masakre kojima svjedočimo svaki dan - rekao je Erdogan.
Turski predsjednik je oštro kritizirao administraciju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, osuđujući je za brutalne i rušilačke napade koje izvodi kako bi produžila svoj politički život.
- Jasno smo prenijeli ovaj stav našim kolegama prošle sedmice tokom naše posjete Španiji i na Samitu lidera G7 u Italiji. Kao Turska, mobilizirali smo sve naše resurse da uspostavimo trajni mir u našem regionu i da odgovorne za genocid pozovemo na odgovornost - dodao je Erdogan.
Podsjetio je da se Turska pridružila drugim nacijama u predmetu genocida protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde, kao i da je zaustavila trgovinske odnose s Izraelom, a sve to kako bi izvršila pritisak na Izrael da pristane na trajni prekid vatre.
Erdogan je istakao i napore Turske da ujedini islamski svijet i poveća broj zemalja koje priznaju palestinsku državu.
- Ne šutimo o tragedijama koje se dešavaju u drugim dijelovima islamskog svijeta, kao i u Gazi. Naši napori se nastavljaju da okončamo bratski sukob u Sudanu koji traje više od godinu dana. Od Libije do Somalije, od Afganistana do Jemena, gdje god postoji nevolja, nestabilnost ili tragedija, mi žurimo u pomoć potlačenim bez diskriminacije - zaključio je Erdogan.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.