open-navfaktor-logo
search
Strpljenje nestalo
EU bi mogla uvesti restriktivne mjere srbijanskom rukovodstvu
Evropski parlament (EP) trebao bi danas glasati o rezoluciji o posljednjim događanjima u dijalogu Kosova i Srbije a izvjestiteljica za Kosovo u EP Viola von Cramon kazala je kako bi Evropska unija (EU) mogla uvesti restriktivne mjere srbijanskom rukovodstvu ako ne bude sarađivalo u istrazi o događanjima u Banjskoj gdje je u napadu naoružanih Srba krajem septembra poginuo kosovski policajac. 
19.10.2023. u 12:14
get url
text

Von Cramon je kazala da je strpljenje članica Europske unije prema Srbiji postupno nestalo, ali kako EU ne želi kažnjavati građane Srbije nego isključivo njeno rukovodstvo. 

- A to znači u slučaju ako ne bude saradnje, istraga ne bude transparentna i da oni za koje mislimo da trebaju ne budu procesuirani. To može biti da nema više sastanaka s visokim funkcionerima, mogu biti ukinuta sredstva za infrastrukturu ili može imati učinak na pregovore u vezi s pristupanjem EU - rekla je Von Cramon.

Također i hrvatski europarlamentarac Tonino Picula kazao je da Evropska unija (EU) ne može okretati glavu od odgovornosti srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za sve što se događa ne samo na Kosovu, nego i u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Nekoliko europarlamentaraca zatražilo je sankcioniranje Srbije tokom sjednice o Kosovu u Evropskom parlamentu (EP) na kojoj se raspravljalo o napadu naoružane grupe Srba na kosovsku policiju na sjeveru Kosova.

- Vučić u velikoj mjeri ovisi od novca koji dolazi iz EU-a, njegov politički legitimitet nisu samo Kina i Rusija već i bliža integracija Srbije i EU. Ako bude restriktivnih mjera to bi sigurno imalo posljedice na njegovu reputaciju. Idemo ka izborima, možda ukidanje sredstava bi smanjilo njegov manevarski prostor za vođenje određenih projekta, a to opet može smanjiti njegovu moć i ugled na domaćem planu - kazala je Von Cramon u izjavi za N1.

Prema njenim riječima, događaji u Banjskoj za sve u EU bili su veliki šok i mnoge članice su bile "ekstremno zabrinute" te da pored mnogo sukoba i ratova u svijetu EU ne želi još jednu destabilizaciju u susjedstvu i pozva Beograd na saradnju.

- Koliko znam iz Komisije, ona priprema restriktivne mjere u slučaju da ne dođe do potpune saradnje Srbije u vezi s istragom. Komisija zna kako u nekom trenutku mora reagirati, do sada su bili prilično tolerantni i moraju priznati da taj način saradnje do sada nije funkcionirao - rekla je Von Cramon.

U oružanom napadu paravojne formacije Srba na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj na sjeveru Kosova ubijen je kosovski policajac te tri srpska napadača. Zvanična Priština je za taj napad optužila Srbiju i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, a zvanični Beograd negira umješanost u te događaje. 

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je da Srbija živi u prošlosti te da vjeruje da njeni ratovi nisu završeni pa je tako i oružani napad na kosovsku policiju u selu Banjska "još jedna od bitaka tih nedovršenih ratova".

- Današnja Srbija živi u prošlosti jer smatra da njeni ratovi nisu završeni, ni balkanski ratovi s početka prošlog stoljeća, ni svjetski rat sredinom 20. stoljeća, ni onaj 1998-1999. na Kosovu - napisao je kosovski premijer na Facebooku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.