open-navfaktor-logo
search
Neuspješni pregovori
EU kritikovao Kosovo i Srbiju, spremna uvesti nove sankcije
Evropska unija (EU) u utorak je kritikovala Kosovo i Srbiju jer nisu poduzeli korake za ublažavanje tenzija i upozorila na sankcije ukoliko Beograd i Priština nastave sa eskalacijom odnosa umjesto da ih normalizuju u skladu sa dogovorom kojem je posredovao blok.
19.09.2023. u 15:15
get url
text

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izdao je saopćenje o očekivanjima bloka nakon prošlosedmičnog sastanka sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je završio neuspješno.

Borrell je kritikovao Srbiju i Kosovo zbog izostanka napretka u deeskalaciji tenzija na sjeveru Kosova i istakao da su dosad poduzeti koraci nedovoljni, dok sigurnosna situacija na sjeveru Kosova ostaje napeta.

Pozvao je Kosovo da održi vanredne lokalne izbore kako bi se ublažile tenzije, te je ohrabrio kosovske Srbe da učestvuju u izbornom procesu i pozvao Srbiju da se "konstruktivno angažuje".

Borrell je istakao da nedavni potezi Kosova, uključujući "eksproprijaciju zemljišta na sjeveru zemlje, naloge za iseljenje, telekomunikacije i korištenje specijalnih policijskih snaga za lokalne policijske dužnosti, nisu u skladu sa vladavinom zakona i rizikuju da dalje povećaju tenzije".

- Blokiranje Energetske mape puta od Srbije, kao i drugi pokušaji koji nisu u skladu sa sporazumom na putu normalizacije i njegovim aneksom, protivni su duhu procesa dijaloga - navodi se u saopćenju.

Borrell je apelovao na obje strane da počnu primjenjivati sporazum i istakao da "rad na uspostavljanju Zajednice općina sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduvjeta".

On je objasnio da je EU spreman da ukine sankcije koje su Kosovu uvedene u junu u slučaju napretka u ispunjavanju postojećih zahtjeva, ali je upozorio da blok može i procijeniti dalje mjere protiv strana, ako bude potrebno.

Premijer Kosova Albin Kurti je nakon sastanka na visokom nivou u dijalogu Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, izjavio je da nije bilo rezultata zato što nije mogao da prihvati uvjetovanje primjene Osnovnog sporazuma o normalizaciji od strane Srbije.

Kurti je u obraćanju novinarima u Briselu kazao da je predložio redoslijed koraka kako primijeniti Osnovni sporazum iz Brisela od 27. februara i Aneks sporazuma iz Ohrida od 18. marta, dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije iznio nikakav prijedlog. Kurti je na kraju sastanka optužio evropskog posrednika Miroslava Lajčaka da nije nepristrasan.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije toga je izjavio da se evropski prijedlog odnosio prije svega na formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom, što, kako tvrdi srbijanski predsjednik, kosovska strana izbjegava.

Sastanak Vučića i Kurtija u Briselu 14. septembra završen je bez napretka u normalizaciji odnosa. Lideri su se prvi put sastali nakon tenzija na sjeveru Kosova koje su zabilježene u maju i junu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.