open-navfaktor-logo
search
Piše Russia Today
EU obustavlja isporuke ruske nafte Srbiji?
Operater hrvatskog naftovoda Janaf je saopćio da mu sankcije uvedene Rusiji zbog napada na Ukrajinu ne dozvoljavaju da osigurava isporuku nafte srbijanskoj naftnoj kompaniji koja je u vlasništvu ruskog Gasproma, prenosi Russia Today (RT).
29.03.2022. u 19:04
get url
text

Kako se navodi, operater hrvatskog državnog naftovoda Jadranski naftovod (Janaf) naveo je da će sredinom maja obustaviti isporuke nafte srbijanskoj naftnoj kompaniji NIS zbog najnovijih sankcija koje je Evropska unija uvela Rusiji.

Ruski Gasprom posjeduje 56,15 posto akcija u NIS-u koja je jedna od najvećih naftnih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Korporacija je usredsređena na istraživanje, proizvodnju i obradu nafte i gasa, kao i na proizvodnju i maloprodaju naftnih derivata. Vlada Srbije posjeduje 29,87 posto akcija kompanije.

Janaf je u januaru sa NIS-om potpisao sporazum o transportu sirove nafte za 2022. godinu. Srbijanska kompanija je rezervisala kapacitete Janafa za transport oko 3,2 miliona tona sirove nafte za cijelu godinu. Janaf, međutim, prema tom ugovoru neće moći nastaviti transport do Srbije nakon 15. maja ako se ne ukinu sankcije EU ruskim kompanijama, navodi se u saopćenju hrvatskog operatera koje je objavljeno putem Zagrebačke berze.

U ovom trenutku nije moguće procijeniti koliko će sankcije uvedene Rusiji biti na snazi i kojeg će intenziteta biti u budućnosti, te je teško procijeniti cjelokupan utjecaj ovih mjera na učinak Janafa i da li će one ugroziti njegovu finansijsku poziciju 2022, dodala je kompanija.

Jedna od sankcionisanih ruskih kompanija jeste Gasprom Neft zajedno sa svojim podružnicama u čijem vlasništvu ima više od 50 posto udjela. Zabrana saradnje s Gasprom Neftom utječe na Srbiju jer je ruska kompanija većinski vlasnik srbijanske naftne kompanije Naftna industrija Srbija (NIS).

Zabrana podrazumjeva da NIS ne može da nastavi da kupuje rusku naftu od evropskih kompanija kao što su Glencore i Vitol. Međutim, nove sankcije ne sprječavaju članice EU da uvoze rusku sirovu naftu, prenosi RT.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.