open-navfaktor-logo
search
Projekti
Evropska komisija pokreće investicijski paket od 3,2 milijarde eura za povezivanje na Zapadnom Balkanu
Evropska komisija je danas predstavila značajan investicijski paket od 3,2 milijarde eura za podršku 21 projektu povezivanja u oblasti transporta, digitalne tehnologije, klime i energije na Zapadnom Balkanu.
25.02.2022. u 13:36
get url
text

Ovo je prvi veliki paket projekata u okviru ambicioznog Ekonomskog i investicijskog plana EU za Zapadni Balkan, koji je Komisija usvojila u oktobru 2020. godine. Projekti su osmišljeni tako da donesu konkretne koristi za svih šest partnera u regionu.

Tokom narednih godina, predviđeno je da će se Ekonomskim i investicijskim planom mobilizirati i do 30 milijardi eura investicija, kao kombinacija bespovratnih sredstava, preferencijalnih zajmova i garancija. Plan će pomoći da se smanji nesrazmjer u pogledu stepena razvoja između Evropske unije i ovog regiona i podržat će ekonomski oporavak nakon pandemije. Plan će također pomoći u realizaciji šire EU strategije Global Gateway, koja je pokrenuta u decembru 2021. godine.

Komesar EU za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi rekao je:

- Ovim velikim investicijskim paketom ubrzavamo realizaciju Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan na terenu. Utvrdili smo ove vodeće projekte u bliskoj saradnji s našim partnerima. Bolje i održivije veze u oblasti transporta, digitalne infrastrukture i obnovljive energije poboljšat će ekonomiju, podstaknuti zelenu i digitalnu tranziciju u regionu i pružiti niz prilika za ljude i preduzeća na Zapadnom Balkanu i širom EU. Ove investicije će takođe ubrzati i integraciju ovog regiona, u skladu s njegovom jasnom evropskom perspektivom.

Današnji finansijski paket obuhvata 1,1 milijardu eura bespovratnih sredstava EU iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć 2021-2027 (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, te povoljne zajmove međunarodnih finansijskih institucija. Investicijski paket od 3,2 milijarde eura kanališe se kroz Investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF) – koji predstavlja multidonatorsku investicijsku platformu koju vodi EU i primarno finansijsko sredstvo za implementaciju Ekonomskog i investicijskog plana u oblastima javne infrastrukture i konkurentnosti privatnog sektora.

Projekti u okviru ovog prvog paketa obuhvataju sljedeće prioritetne sektore Plana:

Održivi transport: Izgradnja glavnih putnih i željezničkih veza[1] u regionu, uključujući Mediteranski koridor, Koridor istok-zapad i Koridor Rajna-Dunav te željeznički koridor između Skoplja u Sjevernoj Makedoniji i bugarske granice. Ovi projekti će unaprijediti regionalnu trgovinu, smanjiti vrijeme putovanja i potaknuti održivi ekonomski rast, donoseći velike koristi lokalnim građanima i preduzećima u regiji.

Čista energija: Razvoj obnovljivih izvora energije uz izgradnju solarnih elektrana i Transbalkanskog koridora za prijenos električne energije, koji će biti od ključnog značaja za uspješan prelazak na čistu energiju u regionu i doprinijet će postepenom ukidanju upotrebe uglja.

Životna sredina i klima: Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koja su neophodna za zelenu perspektivu regiona, i koja će pomoći u očuvanju zdravlja i dobrobiti ljudi na Zapadnom Balkanu.

Digitalna tehnologija: Razvoj ruralne širokopojasne infrastrukture kako bi se osigurao univerzalni pristup širom Zapadnog Balkana.

Humani razvoj: Izgradnja nove zgrade univerzitetske dječije bolnice kako bi se povećali njeni kapaciteti i uključile nove tehnologije dijagnostike i liječenja.

Implementacija će početi ubrzo nakon potpisivanja sporazuma sa međunarodnim finansijskim institucijama, a očekuje se tokom 2022. i 2023. godine, saopćila je Delegacija EU u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.