open-navfaktor-logo
search
Zaobilaženje sankcija
Firma registrirana u Srbiji za promet voćem opskrbljuje Rusiju dijelovima za rakete i dronove
Pojedine firme iz Srbije koje su osnovali ruski državljani služe za zaobilaženje sankcija koje su EU i SAD uvele Rusiji i za nabavku komponenata koje se koriste u proizvodnji naoružanja i vojne opreme, piše u nedjelju agencija Beta pozivajući se na portal Balkanska bezbjednosna mreža.
06.08.2023. u 13:12
get url
text

Kako navodi portal, Rusija pokušava svojoj vojnoj industriji na svaki način osigurati komponente strane proizvodnje, što sada zbog sankcija predstavlja problem, pa se pribjegava lukavstvu i nabavkama preko trećih zemalja, uključujući i Srbiju.

- Srpski mediji nedavno su objavili da pojedine firme koje su osnovali ruski državljani služe za zaobilaženje sankcija EU-a i SAD-a kroz nabavke robe potrebne vojnoj proizvodnji uključujući GoodForwarding d.o.o. iz Beograda. Te tvrdnje potvrđuju i komercijalno dostupni podaci o međunarodnoj trgovini u koje je Balkanska bezbjednosna mreža imala uvid - piše taj portal i dodaje da se inače radi o firmi koja je registrirana u Agenciji za privredne registre za trgovinu voće i povrćem.

U tekstu se navodi da je ta kompanija "značajan izvor opskrbe" Rusije mikročipovima i štampanim pločama dalekoistočnih i zapadnih proizvođača, neophodnih za proizvodnju raketa, dronova i drugog naoružanja i vojne opreme.

Dodaje se kako podaci otkrivaju da je krajem prošle godine ta firma imala 42 transakcije s kompanijama iz Kine, SAD-a, Tajvana, Japana, Velike Britanije, Južne Koreje, Malezije i Tajlanda čije su komponente potom eksportirane u Rusiju.

Portal navodi da takve aktivnosti predstavljaju potencijalno kršenje niza međunarodnih sankcija i sporazuma i da je poslovanje takve prirode suprotno i sa službenom politikom Srbije.

- Iako Beograd nije uveo restriktivne mjere prema Rusiji, Vlada Srbije poručila je da neće dozvoliti da bude platforma za zaobilaženje međunarodnih sankcija - piše u tekstu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.