open-navfaktor-logo
search
Ustoličenje Joanikija
Građani Crne Gore razočarani: Teško se boriti sa srpskim popovima koji su pobili pola Jugoslavije
Crnogorski građani nisu krili razočarenje povodom ustoličenja Joanikija u Crnogorskom manastiru na Cetinju. Osvrnuli su se na brutalnost policije prema demonstrantima, kazavši da je to poraz demokratije.
05.09.2021. u 12:03
get url
text
Crnogorka

Izjave pojedinaca zabilježila je Al Jazeera.

Na pitanje kakav je osjećaj nakon svega što se dogodilo, jedan od građana je rekao: "Kakav, nikakav". Ovo je čisti fašizam. Banda. Izgubili su oni, kada na ovaj način dovode mitropolita, uzgubili su, a mi ćemo se vidjeti još".

Jedna učesnica demonstracija je kazala kako je policija neprestano na okupljene bacala suzavac.

- Bez ikakvog razloga su bacili suzavac na nas. Bilo nas je preko puta manastira 50-100, ništa nismo radili. Neprestano su bacali suzavac, ništa nismo vidjeli - rekla je.

Ogorčenje nisu krili ni drugi.

- Teško se boriti sa srpskim popovima koji su pobili pola Jugoslavije. Šta ćemo - kazala je jedna Crnogorka.

Razočarenje građana je veliko.

- Ovo je poraz demokratije, ozbiljno vam kažem. Imamo jednog protinejka koji je ovdje došao 1918. godine bajonetima srpske okupacione vojske i žandarmerije, a danas nažalost, na suzavcu i pendreku crnogorske policije. To je žalosno - rekao je jedan od učesnika prostesta.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je danas u Cetinjskom manastiru, čemu se protivio veliki broj građana Cetinja i Crne Gore koji su protestovali i postavili barikade kako bi to spriječili. Na kraju su patrijarh SPC-a Porfirije i mitropolit Joanikije prevezeni na Cetinje stigli sa dva vojna helikoptera te su pod jakom policijskom pratnjom provedeni u manastir.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.