open-navfaktor-logo
search
Inicijativa mladih
Gradonačelnik Beograda ne želi ukloniti Mladićev mural: Ne ispunjavam haške želje
Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji je pozvala gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da naloži komunalnim službama da uklone mural sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića na Vračaru.
23.07.2022. u 23:00
get url
text

Gradonačelnik odgovara da "ne zna da li je Mladić počinio ratne zločine, ali zna da je branio srpski narod u Bosni i Hercegovini".

 Šapić je istakao da je Haški tribunal za njega "izgubio kredibilitet kada je oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, bivšeg ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića i nekadašnjeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, mnogo ranije nego što je osudio Mladića".

- Ne znam ko je šta radio tokom rata u Bosni, jer tamo nisam bio, ali znam da je Mladić branio srpski narod i da nije bilo njega, Srbi iz Bosne bi verovatno završili slično Srbima iz Hrvatske. Bili bi ubijani i na kraju protjerani sa svojih ognjišta - kazao je Šapić, prenosi Beoinfo.

VEZANI TEKST - Napeto u Beogradu: Kordon policije čuvar mural Ratka Mladića

On je istakao da "uvijek možemo govoriti o grafitima i o komunalnom redu u Beogradu", ali je, kako je rekao, zamolio javnost da u te stvari ne miješa Haški tribunal i njegove presude.

- U tom slučaju ste na pogrešnoj adresi i morat ćete sačekati nekog drugog gradonačelnika da dođe na moje mjesto i da vam ispunjava te vrste haških želja - poručio je Šapić.

YIHR Srbija je prethodno pozvala Šapića da komunalnim službama naloži da uklone mural posvećen osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića na Vračaru.

- Već 365 dana, zidovi i fasade u Beogradu su ispisane i iscrtane imenom i likom ratnog zločinca osuđenog, između ostalog, za jedan od najstrašnijih zločina počinjenih na tlu Evrope poslije Drugog svetskog rata - ukazala je Inicijativa mladih.

Krajnje je vrijeme, dodali su, da gradske službe "očiste obraz Beograda i Srbije, uklanjajući ne samo sporni mural, koji su čuvale neiditifikovane straže, nego i hiljade crteža, grafita, murala posvećenih ratnim zločincima, kao i simbola ruske agresije na Ukrajinu, poput slova Z".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.