open-navfaktor-logo
search
Oštre reakcije javnosti
Gradonačelnik Pljevalja podnio ostavku zbog izjave o grafitima sa Mladićevim likom
Predsjednik Općine Pljevlja Igor Golubović je podnio ostavku 10. februara, nakon što su njegove izjave o grafitima sa nacionalističkim porukama i likom ratnog zločinca Ratka Mladića u tom gradu izazvala oštre reakcije javnosti.
10.02.2022. u 18:59
get url
text

Golubović je, objavljujući svoju ostavku, kazao da su njegove izjave prenošene selektivno i tendenciozno, te da ponovo odbacuje njihove medijske intepretacije.

Sredinom januara je Gradski portal prenio Golubovićevu izjavu da nacionalistički grafiti neće biti prekrečeni, te da "grafiti predstavljaju jedno od urbanih obilježja gradova".

Nakon oštrih reakcija njegovih koalicionih partnera i partije kojoj pripada, Golubović je kazao da je njegova izjava "izvučena iz konteksta" i da nije vjerodostojno prenesena, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Od Golubovićeve izjave se ogradila Demokratska partija socijalista (DPS) čiji je član, a iz Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke su saopćili da on više nema njihovu podršku.

Te tri stranke vrše koalicionu vlast u Pljevljima.

- Vođen željom da otklonim svaku sumnju u ono što je bila moja najbolja namjera i da prekinem svaku dalju polemiku na temu koja nije potrebna ni Pljevljima i Crnoj Gori, podnosim neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Općine Pljevlja - kazao je Golubović na konferenciji za novinare.

Dodao je da se zbog svog građanskog opredjeljenja i prihvatio te funkcije u multikulturalnom gradu, te da ostaje član DPS-a.

Pljevlja su grad na sjeveru Crne Gore, u kojem su učestali incidenti i ispisivanje grafita s likom ratnog zločinca Ratka Mladića nakon promjene vlasti augusta 2020. godine.

Tada je vlast u Crnoj Gori preuzela koalicija prosrpskog Demokratskog fronta, Demokrata i građanskog pokreta URA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.