open-navfaktor-logo
search
Odgovor na masakre
Hamas ispalio rakete na Tel Aviv, oglašene sirene
AUTOR: Anadolija/NBC
26.05.2024. u 13:43
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Hamas je saopćio da je ispalio salve projektila na Tel Aviv kao odgovor na izraelske masakre nad civilima u Gazi, javlja Anadolija.
Reuters je objavio da je Hamas Al-Aqsa TV saopćila da su rakete lansirane iz Pojasa Gaze.
Radio izraelske vojske navodi da se sirene oglašavaju u širem području Tel Aviva.
Sirene su oglašene prvi put nakon nekoliko mjeseci, upozoravajući na mogući raketni napad.
Novinar NBC News-a svjedočio je da je najmanje jednu raketu presreo odbrambeni sistem Iron Dome.
Haaretz je objavio da su raketni geleri pali na dvije lokacije u centralnom izraelskom gradu Raanana i između gradova Petah Tikve i Bnei Braka. Spasilačka služba Magen David Adom navela je u saopćenju da su bolničari pomogli dvije žene, starosti 52 i 30 godina, i da su lakše ranjene i prebačene u bolnicu Meir.
Anadolija podsjeća da je Izrael nastavio brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.
Gotovo 36.000 Palestinaca je ubijeno u Gazi, velika većina žena i djece, a više od 80.600 je ranjeno od oktobra prošle godine.
Nakon više od sedam mjeseci izraelskog rata, veliki dijelovi Gaze su u ruševinama usljed blokade u dopremanju hrane, čiste vode i lijekova.
Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.