open-navfaktor-logo
search
Naređenje iz Beograda
Haxholli: Srbija iz osvete blokira kosovske autobuse sa više od 300 građana na granici s Hrvatskom
AUTOR: Fena
17.04.2024. u 11:33
get url
text
Prijelaz Batrovci
Prijelaz Batrovci
FOTO: Arhiv/Antonio Ahel/ATAImages
Sekretar Ureda Kosova za vezu s Beogradom Fatmir Haxholli kazao je da su na granici Srbije s Hrvatskom od ponoći zaustavljena najmanje četiri autobusa s kosovskim registarskim tablicama i to kao znak osvete nakon preporuke Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope za prijem Kosova u tu organizaciju.  
- Iz osvete i apsurdne nervoze prema glasanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, za članstvo Republike Kosovo u ovoj međunarodnoj instituciji, vlasti Srbije, na prijelazu Batrovci, Srbija – Hrvatska, od ponoći drže u blokadi najmanje četiri autobusa registarskih oznaka i putnike, državljane Republike Kosovo - napisao je Haxholli na Facebooku.
Haxholl smatra kako je blokiranje više od 300 građana flagrantno kršenje ne samo briselskih sporazuma, već i temeljnih ljudskih prava zagarantovanih svim međunarodnim konvencijama.
- Samo najautoritarniji režimi blokiraju putnike iz druge zemlje uz obrazloženje 'da je to naređenje iz Beograda' - kazao je Haxholl te dodao da će otići do graničnog prijelaza Srbije i Hrvatske, kako bi se iz prve ruke upoznao sa situacijom u kojoj se nalaze državljani Kosova.
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila je u utorak u Strasbourgu preporuku za prijem Kosova u to organizaciju što je naljutilo službeni Beograd koji ne priznaje nezavisnost Kosova i smatra ga svojom teritorijom.
Kosovo i Srbija potpisali su u aprilu 2013.  pod pokroviteljstvom Evropske unije sporazum o normalizaciji odnosa, ali je taj proces dospio u slijepu ulicu jer Priština insistira na priznanju, koje Beograd kategorički odbacuje.
Prijedlog za prijem Kosova u Vijeće Evrope naći će se na dnevnom redu sastanka Odbora ministara vanjskih poslova 16. i 17. maja u Strasbourgu kada bi trebala biti donesena konačna odluka i to dvotrećinskom većinom ministara.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.