open-navfaktor-logo
search
Prijelomni trenutak
Hrvatska: Bošnjačke organizacije izlaze zajedno na manjinske izbore 7. maja
Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i Bošnjačka nacionalna zajednica za Zagreb i Zagrebačku županiju (BNHZ Zagreb) najavili su u nedjelju zajednički izlazak na manjinske izbore, koji se održavaju 7. maja. 
19.03.2023. u 14:04
get url
text

Na skupu "Snagom zajedništva" to su najavili predsjednici tih organizacija, Armin Hodžić i Adis Keranović, javlja Hina. 

- Odlučili smo se na zajednički izlazak na izbore, već smo više-manje složili listu od 25 kandidata - istaknuo je Keranović (BNHZ Zagreb) obraćajući se prisutnima.

Hodžić (BNV) je istaknuo kako je riječ o "prijelomnom trenutku" za Bošnjake u Zagrebu, ali i diljem Hrvatske, dodavši da je lista kandidata "simbioza volje i želje" da bošnjačka zajednica prosperira u društvu. 

Obojica su pozvali na izlazak na manjinske izbore, na kojima pripadnici nacionalnih manjina biraju članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina. Ta vijeća se biraju u gradovima i općinama u kojim pripadnici pojedine manjine čine najmanje 1,5 posto stanovništva, u gradovima i općinama u kojima živi više od 200 pripadnika pojedine manjine te u županijama u kojima ih živi više od 500.

Hodžić se osvrnuo i na zastupljenost Bošnjaka u Hrvatskom saboru, smatra da bi trebali imati samostalnu izbornu jedinicu i samostalno birati svog zastupnika. Po svim parametrima: brojnošću u Hrvatskoj, učešćem u Domovinskom ratu, kao i drugim segmentima, dali su dovoljno ovom društvu da bi imali razloga za to, kazao je. 

Bošnjaci biraju zastupnika zajedno sa albanskom, crnogorskom, makedonskom i slovenskom nacionalnom manjinom. Hodžić je istaknuo da ih je svih u Hrvatskoj ukupno 53.000, dok istovremeno postoje neke izborne jedinice s tek 10.000 birača. 

- Ne smijemo biti obeshrabreni - istaknuo je najavivši da će o toj inicijativi razgovarati s nadležnim državnim institucijama, u sklopu najavljene izmjene izbornih jedinica u Hrvatskoj. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.