open-navfaktor-logo
search
"Šest mjeseci lažu"
Hrvatska: Novinari zahtijevaju ostavku ministra Beroša i istragu o smrti kolege Matijanića
Više stotina ljudi na protestu "Oprostite što smetam, ne mogu disati" u Zagrebu, koji je organiziralo Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je smjenu hrvatskog ministra zdravstva Vilija Beroša zbog smrti novinara Vladimira Matijanića kojem sistem nije pružio adekvatnu ljekarsku pomoć iako je imao COVID-19.
05.02.2023. u 15:15
get url
text

Okupili su se ispred sjedišta Hrvatskog novinarskog društva (HND), odakle se povorka iza velikog transparenta "Oprostite što smetam, ne mogu disati” zaputila na Trg svetog Marka, ispred Vlade Republike Hrvatske i Sabora.

Demonstranti, na čelu s predsjednikom HND-a Hrvojem Zovkom, poručili su kako traže preuzimanje odgovornosti za smrt kolege, nagrađivanog novinara Vladimira Matijanića, koji je preminuo od posljedica zaraze koronavirusom, s tim da unatoč više poziva koje je uputio prema zdravstvenom sistemu nije hospitaliziran niti adekvatno pregledan.

Okupljeni traže nezavisnu istragu okolnosti smrti Matijanića, kao i ostavku ministra zdravstva Beroša.

- Uputit ćemo se na Markov trg da kažemo Viliju Berošu šta mislimo o tome kako i na koji način bešćutno zataškavaju slučaj. Ovo je protest koji se tiče svih hrvatskih građana. Smrt Vlade Matijanića nije jedina koja se tako dogodila, mnogi naši građani čije priče nisu dospjele u javnost doživjeli su istu sudbinu i ovo nije protest protiv zdravstvenih radnika - poručio je Zovko.

Na Markovom trgu su upućeni zvižduci i povici "Vili, odlazi!" okupljenih upućenih ministru zdravstva Berošu i premijeru Andreju Plenkoviću.

FOTO:Zeljko Hladika/Pixsell

- Šest mjeseci lažu, manipuliraju i mašu s nalazom fantomskog, političkog povjerenstva koje je više djelovalo kao odred za sanaciju štete. Država je ubila Vladu Matijanića prije šest mjeseci, sada ga želi zataškavanjem ubiti po drugi put - poručeno je na Trgu svetog Marka.

Uz glavni transparent "Oprostite što smetam, ne mogu disati", na kojem su zapisane riječi preminulog novinara upućene telefonom prema zdravstvenim radnicima, demontranti su nosili poruke: "Ko je ubio Vladimira Matijanića?! Zna se!", "Mijenjamo Vladu za Matijanića" te rečenice iz razgovora Matijanića s ljekarima koje ukazuju na propuste hrvatskog zdravstvenog sistema u zbrinjavanju oboljelih od COVID-19, ali i svih ostalih pacijenata.

FOTO:Zoe Sarlija/Pixsell

Protest je održan šest mjeseci nakon smrti novinara Vladimira Matijanića, koji je umro 5. augusta prošle godine, zadnje sate života provodeći bez stručne zdravstvene skrbi u svom stanu u Splitu, nakon što mu u pet dana nije pružena adekvatna medicinska pomoć.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.