open-navfaktor-logo
search
Zagreb
I sud odbio da Zoran Mamić izdržava kaznu u BiH, ima rok do ponoći da se javi
Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je danas molbu Zorana Mamića da zatvorsku kaznu izdržava u BiH, čime je odluka o upućivanju bivšeg trenera Dinama u remetinečki zatvor postala pravosnažna i izvršna.
10.05.2021. u 17:26
get url
text

Ukoliko se Zoran Mamić ne javi do ponoći u Odjel za dijagnostiku zatvora u Zagrebu, zatvor će o njegovom nejavljanju obavijestiti suca izvršenja zagrebačkog Županijskog suda koji će dati nalog policiji da za Mamićem raspiše Interpolovu potjernicu, dok će za njim zagrebački Županijski sud izdati evropski uhidbeni nalog, pojasnio je glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Nakon što se raspiše potjernica za Zoranom Mamićem, Uskok mora zatražiti da se i njemu sudi u odsutnosti, što će se dostaviti izvanraspravnom vijeću Županijskog suda u Osijeku koji će o tome odlučivati, kazao je glasnogovornik osječkog Županijskog suda Miroslav Rožac.

Dodao je da će se nakon toga zakazati datumi glavnih rasprava za drugi postupak na koji se Zoran Mamić uredno odazivao do odlaska u BiH u aprilu, nakon čega je poručio da kaznu želi odslužiti u toj državi.

Osječki sud je ranije izvijestio da bi se odbjegli Zoranov brat Zdravko Mamić trebao do 14. maja pojaviti u zatvoru u zagrebačkom Remetincu, a u suprotnom će za njim Županijski sud u Osijeku raspisati uhidbeni nalog. Taj je sud za Zdravka Mamića nadležan jer se i otprije zna da je u bijegu, s obzirom na to da je, za razliku od brata, u BiH otišao još prije izricanja nepravomoćne presude.

Uz Zorana Mamića, kojem je Vrhovni sud zbog izvlačenja novca iz Dinama smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci, u zatvor se do ponedjeljka u ponoć mora javiti i bivši poreznik Milan Pernar kojem je najviši sud smanjio kaznu na tri godine i dva mjeseca. Vrhovni sud je sredinom marta u istom predmetu Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kazno od šest i pol godina zatvora, dok je bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću potvrđena kazna od tri godine zatvora.

Na sudu u Osijeku, čija su dvojica sudaca udaljeni s dužnosti zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, u međuvremenu je počelo i drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama, prenosi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.