open-navfaktor-logo
search
Pronašli su mu stare videe
Iranska TV ismijavala Vučića: Izjeda se od muke, grize zastavu u UN-u. To je onaj što je kao dijete sjedio pred Trumpom
AUTOR: Faktor
27.05.2024. u 12:52
get url
text
Detalj iz emisije iranske TV
Detalj iz emisije iranske TV
Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, nakon teatralnog istupa u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, gdje je izglasana Rezolucija o genocidu u Srebrenici, postao je predmetom ismijavanja, ne samo na društvenim mrežama u zemljama Balkana, već i mnogo šire. 
Vučića nije prošao nezapaženo ni u dalekom Iranu. Na tamošnjoj televiziji su se potrudili da mu "iskopaju" i stare snimke iz Bijele kuće kada je ponizno sjedio na stolici ispred bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, kao dijete na stolici. 
Iranci su ismijali i Vučićevo hvalisanje hemijskom olovkom koju je Trump "dao samo njemu". Prihazali su snimke gdje Trump takve olovke dijeli kome stigne. 
- Da pogledamo ovaj kratki klip predsjednika Srbije koji u UN-u, gdje se želi glasati draga gospodo, vjerovali ili ne, da se samo jedan dan odredi kao dan sjećanja na muslimane koji su ubijeni u Bosni. Ovaj strašni zločin koji je počinjen nad muslimanima u Bosni... Eto, hoće da se taj jedan dan odredi za sjećanje. To su uradili Srbi uz podršku Evrope. Preskočimo to sada, da vidimo tu njegovu (Vučićevu) reakciju - započeo je voditelj na iranskoj TV, a potom su prikazali Vučićev performans sa zastavom. 
- Izjeda se od muke, grize zastavu. Zbog čega? Jer treba odrediti jedan dan za sjećanje na ubijene u tom genocidu. Čak tu i nema nekih peripetija. Obično sjećanje. Ne želi se čak nešto ni postići. Ali, toliko je taj čovjek "nacionalno ponosan" i "dostojanstven", da čak i kada uradi zločin ovako žestoko ga brani. Ko je ovaj lik? - pitao je voditelj, pa je onda podsjetio kako se "nacionalno ponosni" i "dostojanstveni" Vučić ponižavao u Bijeloj kući. 
- Ovo je onaj lik što je išao kod Trumpa. Trump je sjedio za svojim stolom a za ovog su donijeli stolicu kao za osnovca, posjeli su ga tu, a on se ukeketio i sjeo mirno i stavio ruke na koljena. Tiho, poslušno. To vam je taj lik - pojašnjavao je voditelj iranske TV, a onda su pustili snimke Vučića iz Bijele kuće te one kada se po povratku u Srbiju hvalio kako je Trump baš i samo njemu dao olovku. Ismijavao je i Vučićevo spuštanje glave pred Trumpom koji čita šta Srbija mora uraditi. 
- Tada mu nije palo na pamet da kaže ja sam predsjednik države, neću dati da me ovako ponize, da me ovako obeščaste... A sad, sad grize zastavu države - objašnjavao je voditelj smješkajući se. 
Snimci i prijevod objavljeni su na jednom nalogu na mreži X. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.