open-navfaktor-logo
search
Ljubić u Saboru
Izbor Komšića akt neprijateljstva prema Hrvatima u BiH
HDZ-ov saborski zastupnik Božo Ljubić osvrnuo se u srijedu na nedjeljne izbore u BiH i izbor Željka Komšića na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH
10.10.2018. u 11:40
get url
text
Božo Ljubić
Božo Ljubić

Ljubić je ocijenio kako taj izbor nije ni legitiman niti ustavan te da se može okarakterizirati "samo kao akt neprijateljstva prema Hrvatima i političko nasilje".

- Bošnjačka većina u Federaciji BiH treći je put izabrala Komšića na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH, bez obzira na to što je kandidat Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović dobio preko 80 posto glasova Hrvata - rekao je Ljubić u Hrvatskom saboru, javila je Hina.

Podsjetio je da je Ustavni sud BiH potvrdio pravo svakog naroda da izabere svoje legitimne predstavnike, te istaknuo kako "ovaj izbor nije ni legitiman, ni ustavan".

Ljubić kaže kako je očito da su se Bošnjaci opredijelili, odnosno kako su upućeni da glasaju i za bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Da se to dokaže ne treba nikakva velika analitika, suptilnija analiza izbora pokazuje da je Komšić dobio najviše glasova u utvrdama bošnjačke SDA, rekao je HDZ-ov zastupnik.

Naglasio je da se treći Komšićev izbor ne smije tretirati kao personalno pitanje, već da je to prije svega pitanje Ustava, karaktera, pa i same održivosti BiH.

Naglasio je i kako je - s obzirom na to da je Ustavni sud stavio van snage određene odredbe izbornog zakona koje se odnose na Dom naroda Federacije - upitno kako će na zakonit način biti moguće formirati vlast u Federaciji BiH na državnom nivou.

- To zapravo dovodi do rizika daljnje političke destabilizacije BiH, o čemu Hrvatska treba voditi računa - naglasio je Ljubić.

Upozorio je i kako je difamacijska kampanja protiv Hrvatske uoči izbora imala za cilj obeshrabriti Hrvatsku od prakticiranja njenih ustavnih, međunarodnih obveza u odnosu na BiH i Hrvate u BiH.

- Tome treba biti kraj, Hrvatska treba dati snažan odgovor, kao potpisnica Washingtona i Dejtona ima obaveze u provedbi tih sporazuma, tim više jer su prekršeni na štetu Hrvata - naglasio je Ljubić, poručivši da Hrvatska ima pravo i obavezu insistirati na provedbi odluke Ustavnog suda i općenito poštivanju temeljnih principa Dejtona, principa konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.