open-navfaktor-logo
search
Komentar iz Beograda
Janjić: Napravljen je mit o Mladiću, na sceni je agresivni novi bosanski srpski nacionalizam
Reakcije iz Srbije na pravosnažnu presudu krvniku Ratku Mladiću kojom je zbog genocida u Srebrenici i drugih počinjenih zločina tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu osuđen na doživotni zatvor su u granicama očekivanog.
09.06.2021. u 11:25
get url
text

VEZANI TEKST - Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Zvanični Beograd relativizira presudu, nastavlja se negirati genocid, većina medija, pogotovo režimskih, Mladića smatra herojem?! Tek jedan mali dio javne scene  smatra da je Mladić zaslužio doživotni zatvor. Među njima je i Dušan Janjić, direktor Foruma za entičke odnose iz Beograda.

- Presuda je očekivana, pravno korektna, pratila je sve one procese koji su joj prethodili, usvojenu definiciju o genocidu u Srebrenici. Mladić je kršio konvencije ratovanja od Mostara, preko Šibenika, opsade Sarajeva, genocida u Srebrenici... Nema teže kazne od doživotne robije, ali se nažalost ne mogu nadoknaditi izgubljeni životi - kaže Janjić u razgovoru za Faktor.

Smatra da bi presuda trebala biti opomena svima.

- Zvanični Beograd i dan danas tvrdi da srbijanska vojska i policija nije učestvovala u ratnim dešavanjima u BiH. Istovremeno se radilo na stvaranju mita o Mladiću kao nekom velikom generalu, vojskovođi što on nije bio.

VEZANI TEKST - Biden: Historijska presuda Mladiću, nadam se da će pružiti utjehu žrtvama

Mi u Srbiji imamo na sceni jedan novi nacionalizam, nazvao bih ga bosanski srpski nacionalizam. Veoma je agresivan, mjeri dubinu grobova, održava ideju o ugroženosti Srba... Rezultat je to činjenice da je veliki broj ljudi, možda i stotine hiljada Srba iz BiH, stiglo u Srbiju u posljednjih nekoliko decenija.

Preuzeli su javnu scenu, imaju podršku Srpske napredne stranke i sada imamo to što imamo. Recimo, spominjati četnike u 21. vijeku je nakaradno, ali s očitim ciljem. Ne smije se trgovati žrtvama, forsirati priče iz prošlih vijekova - objašnjava Janjić.

Naš sagovornik sumnja da će doći do katarze u Srbiji. 

- Ne može se očekivati katarza od ratnih profitera. Sadašnje političke elite, ne samo u Srbiji, jednostavno su zalutale na javnoj sceni. Smanjenje ludila na Balkanu mogu donijeti samo Sjedinjene Američke Države i najavljene mjere amdinistracije predsjednika Joea Bidena - mišljenje je Janjića. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.