open-navfaktor-logo
search
Priča dobila obrat
Je li laž sve što se mjesecima vjerovalo o podmornici Titan: Urađeno je namjerno i tako da izgleda uvjerljivo
Sada se pojavila nova teorija o imploziji. Ovaj put sa Univerziteta Houston
AUTOR: Faktor/New York Times
13.06.2024. u 08:21
get url
text
Tim istraživača nije našao nikakve dokaze da su petero putnika podmornice Titan tog kobnog 18. juna prošle godine bili svjesni eksplozije koja će uslijediti, piše New York Times.
Podsjetimo, nekoliko dana nakon nestanka ove podmornice u Atlantskom okeanu, na misiji prema Titanicu, internetom je počeo cirkulirati transkript koji je navodno detaljno prikazivao razgovore posade uoči implozije.
- Uvjeren sam da je to lažni transkript. Izmišljen je - tvrdi kapetan Jason Neubauer, penzionisani pripadnik američke Obalne straže koja stoji iza istrage, predsjednik Istražnog odbora.
Transkript koji je kružio internetom sugerirao je da su putnici podmornice bili svjesni brojnih alarma koji su se aktivirali u plovilu te da su o tome pravovremeno obavijestili i svoj matični brod. U međuvremenu su, saznaje se, američki istražitelji dobili i zapise o stvarnim komunikacijama između podmornice i matičnog broda "Polar Prince".
- Neko je to uradio dovoljno dobro da djeluje uvjerljivo - tvrdi Neubauer.
Nadalje, tvrdi i da je istraga implozije "Titana" bila jedna od najkompliciranijih na kojima je ikada radio, navodi New York Times.
Neke dijelove istrage zakompliciralo je više faktora, među kojima i participacija više međunarodnih agencija, tvrdi.
Da je to zaista tako možda može potvrditi i nova teorija o podvodnoj imploziji podmornice "Titan".
Naime, istraživači sa Univerziteta u Houstonu objavili su studiju koja sugerira da je tzv. "mikro-izvijanje" moglo biti jedan od potencijalnih uzroka katastrofe.
Istraživači su proučavali kako nasumične nesavršenosti mogu izazvati katastrofalne kvarove izazvane izvijanjem na strukturama tankih zidova.
Jedan od autora rada Roberto Balarini rekao je za New York Post da je njihova studija proučavala posude sličnog oblika i materijala.
- Kako najjednostavnije objasniti izvijanje? Uzmete duge špagete i pritisnete ih s dva prsta. Šta će se dogoditi? Puknut će - kazao je Balarini, šef univerzitetskog odjeljenja za građevinarstvo i inžinjering zaštite životne sredine na Univerziteta u Houstonu.
Kako je izvijestio za New York Post - podrazumijeva se da su se sitne nesavršenosti na sfernoj ljusci podmornice Titan progresivno oštećivale svaki put kada bi podmornica otputovala do olupine Titanica, oslabljujući tačke za podvodni pritisak dok na kraju sve nije završilo katastrofom.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.