open-navfaktor-logo
search
Analiza Index.hr
Koliko je pametno da se Hrvatska zbog Čavare i HDZ-a BiH svađa sa SAD-om i staje na stranu Rusije
Nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Marinku Čavari, predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine i jednom od vodećih ljudi HDZ-a BiH zbog zbog blokiranja funkcionalnosti FBiH, uslijedlie su reakcije zvaničnika i medija iz Hrvatske.
08.06.2022. u 10:29
get url
text

VEZANI TEKST - Detalji američkih sankcija Čavari: Potkopavao Dejtonski sporazum i funkcionalnost FBiH

U autorskom tekstu Gordana Duhačeka na portalu Index.hr navodi se kako ova novonastala situacija predstavlja problem za Hrvatsku.

- Sve to ne bi bio toliki problem za Hrvatsku da sukreatori naše vanjske politike u proteklom periodu nisu iskazali veliku povezanost i s politikom HDZ-a BiH, kao i s Miloradom Dodikom. Zapravo se Hrvatska, zahvaljujući premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Zoranu Milanoviću,  uspjela dovesti u situaciju da se svađa s SAD-om, državom koju inače smatra svojim strateškim saveznikom - ističe se u tekstu.

Dalje, naglašava se kako je "prilično neugodno za premijera što je godinama garantovao za HDZ BiH i unutar Evropske unije promovirao njegovu agendu, koja je očito "etnonacionalistička agenda" i "protiv demokratskih institucija".

- Bilo kako bilo, riječ je o porazu Plenkovićeve politike prema BiH. Ne samo da nije uspio isposlovati izmjenu izbornog zakona nego je Hrvatsku doveo u sukob s SAD-om. Situaciju za Hrvatsku dodatno komplikuje činjenica što se u BiH direktno sukobljavaju interesi SAD-a i Rusije, koja stoji iza secesionističkih prijetnji Milorada Dodika.

VEZANI TEKST - Milanović ljut zbog sankcija Čavari: Bahato teroriziranje "legitimnog predstavnika hrvatskog naroda"

Destabilizacija BiH je Putinov interes, a Čavara i HDZ BiH svojim ponašanjem također pridonose destabilizaciji, po mišljenju SAD-a. Hrvatska se tako u BiH dovela u poziciju da nastupa protiv SAD-a.

Još gore, dovela se u poziciju da podržava i opravdava najbliže Putinove saveznike u BiH - podlavči autor i pita se "koliko je pametno da se Hrvatska svađa s SAD-om zbog Čavare, HDZ-a BiH i izbornog zakona u susjednoj državi". 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.