open-navfaktor-logo
search
Čekaju je putovanja
Kolinda pronašla novi angažman, imat će dnevnice od 900 dolara
Bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović 17. jula bit će izabrana u Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta.
13.06.2020. u 09:12
get url
text

Zlatko Mateša, dugogodišnji predsjednik Hrvatskog olimpijskog komiteta, objasnio je da članovi Komiteta nemaju plaću, ali su im plaćeni putni troškovi i dnevnice u iznosu 900 američkih dolara. Također, imaju i pravo na troškove kancelarije i mogu da zaposle asistenta, piše Index.

Portal navodi da članovi Komiteta provedu otprilike pola godine na službenim putovanjima, pa će Kolinda Grabar-Kitarović imati pravo na više od 160 hiljada dolara godišnje, čemu treba dodati već spomenute troškove kancelarije i naknadu za troškove putovanja.

Kako navode, ona se dosad sportom bavila samo usput, grleći sportiste na velikim takmičenjima, upadajući im u svlačionice, ljubeći pehare i navijajući od sveg srca. Spominju i njeno prijateljstvo sa fudbalskim tajkunom i bjeguncem od hrvatskog pravosuđa Zdravkom Mamićem koji joj je, kako je i sama priznala, organizovao večere.

Za mjesec dana ističe joj zakonsko pravo na punu predsjedničku plaću, ali pošto angažman u MOK-u nije zaposlenje, ona će još šest mjeseci imati pravo na pola plaće iz džepova poreskih obveznika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.