open-navfaktor-logo
search
Predstoje izazovi
Komesar za proširenje Varhely: EU će podržati reforme u Crnoj Gori
Komesar za proširenje Evropske Unije (EU) Oliver Varhelyi kazao je da će Unija podržati reforme u Crnoj Gori.
09.10.2020. u 21:52
get url
text

Varhely se obratio zastupnicima Skupštine Crne Gore i istakao da će EU jačati politiku proširenja u regionu zapadnog Balkana. On je kazao da će u tome pomoći novi Evropski investicioni plan.

- Ovo je plan koji nismo osmislili sami nego u saradnji sa regionom. Obratili smo se prvo regionu da vidimo šta su riješenja da se napravi ekonomski rast i atraktivnija investiciona klima - kazao je Varhely.

On je istakao da su pred Crnom Gorom izazovi nastavka reformi u oblasti vladavine prava.

Varhely je rekao da uz pomoć EU region može poboljšati lošu ekonomsku situaciju izazvanu pandemijom.

- Mi mislimo da ovaj plan može podstaći ekonomiju u regionu i promjeniti pejzaž zapadnog Balkana - kazao je Varhely.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao da će Crna Gora nastaviti s reformama i da u tome očekuje podršku Brisela. On je istakao da je Skupština Crne Gore svjesna svoje uloge u procesu reformi kao i da joj je smjernice dao Izvještaj o napretku.

- Posebno značajan momenat za našu zemlju je to što izvještaj dolazi u ruke nove demokratske i proevropske vlasti u Crnoj Gori, što početak jedne nove epohe u saradnji naše države i EU koju će karakterisati odgovornije, dinamičnije i efikasnije sprovođenje neophodnih reformi - kazao je Bečić.

Evropski komesar razgovarao je danas i s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i mandatarom za predsjednika Vlade Zdravkom Krivokapićem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.