open-navfaktor-logo
search
Nadležnosti
Kosovo može da koristi dronove Bayraktar samo uz odobrenje komandanta KFOR-a
Iz mirovne misije NATO na Kosovu (KFOR) saopćeno je da Kosovske sigurnosne snage mogu da koriste dronove Bayraktar TB 2 samo uz odobrenje komandanta KFOR-a.
17.07.2023. u 19:52
get url
text

VEZANI TEKST - Kosovo za svoju vojsku kupilo turske letjelice Bayraktar

Iz KFOR-a je saopćeno da "što se tiče upotrebe svih kategorija dronova i povezanih ograničenja, uključujući Bayraktar ​​TB-2, prema Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) iz 1999. godine, komandant KFOR-a ima primarnu nadležnost za vazdušni prostor iznad Kosova".

- Gornji vazdušni prostor Kosova može se koristiti samo za prelet Kosova iz jedne zemlje u drugu komercijalnim letovima, a donji vazdušni prostor se može koristiti za posebne potrebe, od slučaja do slučaja i uz prethodno odobrenje komandanta KFOR-a. Očekujemo da institucije na Kosovu osiguraju koordinaciju i da se pridržavaju postojećih procedura - navode iz KFOR-a.

KFOR nastavlja da podržava razvoj Kosovskih sigurnosnih snaga u okviru njihovog prvobitnog mandata, uključujući operacije civilne zaštite kao što su gašenje požara, uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava, potraga i spasavanje i odgovor na izlivanje opasnog materijala.

KFOR ostaje u potpunosti fokusiran na osiguravanje sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim pomenutim mandatom UN-a.

Premijer Kosova Albin Kurti objavio je u nedjelju da je Vlada Kosova kupila tursku bespilotnu letjelicu, dron Bayraktar ​​TB-2, za Kosovske sigurnosne snage. Kurti je na Facebooku uz objavu fotografija drona, naveo da su oficiri Kosovskih sigurnosnih snaga završili obuku o njegovoj upotrebi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.