open-navfaktor-logo
search
Saopćila policija
Kosovo: Otvoreni granični prelazi Jarinje i Brnjak
Kosovska policija je saopćila da je danas u poslijepodnevnim satima otvorila za saobraćaj granične prelaze Jarinje i Brnjak, prema Srbiji, nakon što su uklonjene barikade sa puteva na sjeveru Kosovu.
30.12.2022. u 15:55
get url
text

Ti prelazi su bili zatvoreni od 10. decembra kada su bile postavljene barikade na putevima.

- Nezakonita blokada puteva, napadi na sigurnosne institucije, medije i građane, uticali su na pogoršanje situacije i otežavanje života građana te zone, koji nisu mogli da se slobodno kreću i nisu imali lak pristup svojim neophodnim uslugama - navodi se u saopćenju.

Kosovska policija je, kako se ističe, i pored stvorenih okolnosti, u svim oblicima bila angažovana na pomoći zahtjevima i potrebama građana bez razlike, kao i na održavanju reda i javne sigurnosti.

- Policijski službenici na sjeveru zemlje i na ova dva granična prelaza, Jarinje i Brnjak, nastavit će sa realizacijom svojih dužnosti i zakonskih ovlaštenja u interesu javnog i ustavnog poretka - piše u saopćenju.

U četvrtak je Kosovska policija saopćila da je uklonjena barikada koja se nalazila unutar dva kilometra od Graničnog prelaza "Merdare" između Kosova i Srbije, na srbijanskoj strani, koji je nakon dva dana ponovo otvoren za saobraćaj.

Uklanjanje barikada na Kosovu počelo je nakon poziva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je uslijedio nakon sastanka sa Srbima sa Kosova, održanog u Raškoj.

Lokalni Srbi su duže od dvije sedmice teškom mašinerijom blokirali puteve na sjeveru Kosova, zbog hapšenja Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, osumnjičenog za napad na službenike Centralne izborne komisije Kosova.

Nekoliko dana kasnije, uhapšen je i Slađan Trajković, još jedan bivši pripadnik Kosovske policije, koji je optužen za terorističke akte. Obojici je određen pritvor od 30 dana.

Novom odlukom suda u Prištini, Pantiću je u srijedu zatvorski pritvor zamijenjen kućnim.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.