open-navfaktor-logo
search
Jutros je mirno
Kosovo u posljednji tren odgodilo odluku koja je dovela do tenzija sa Srbijom
Vlada Kosova će odložiti početak primjene mjere reciprociteta na srpska dokumenta sa 1. augusta na 1. septembar ukoliko se uklone sve prepreke na putevima i omogući sloboda kretanja na sjeveru Kosova.
01.08.2022. u 08:06
get url
text

Vlada Republike Kosovo najoštrije osuđuje blokiranje puteva na sjeveru Kosova i pucanje tamošnjih naoružanih ljudi iz ilegalnih struktura.

- Riječ je o tendenciji destabilizacije Kosova i ugrožavanja mira i sigurnosti građana i naše zemlje. Bilo je brojnih agresivnih akata danas popodne i tokom večeri koje je podsticao i pripremao zvanični Beograd - navodi se u sinoćnjem saopćenju Vlade Kosova.

U mjestu Rudare kod Zvečana na putu Kosovska Mitrovica - Leposavić, ka prijelazu Jarinje još su barikade (FOTO: AA)

Premijer Albin Kurti zajedno sa predsjednicom Vjosom Osmani i zamjenicima premijera Besnikom Bislimijem i Donikom Gervalom obavili su kontakte i sastanke sa američkim i evropskim međunarodnim faktorima.

- Ovom prilikom Vlada Kosova se obavezala da će odložiti sprovođenje dvije odluke od 29. juna 2022. i to na 1. septembar 2022. godine, a od 1. augusta 2022. će biti uklonjene sve barikade i uspostavljena potpuna sloboda kretanja na svim putevima na sjeveru Kosova - saopćeno je.

Situacija u Kosovskoj Mitrovici jutros je mirna (FOTO: AA)

Zahvaljujući međunarodnim partnerima, posebno američkom ambasadoru Jeffreyu Hovenieru, na njihovoj angažovanju i doprinosu.

Nakon odluke Vlade Kosova da odloži početak primjene odluke o reciprocitetu na srpska dokumenta u Kosovskoj Mitrovici jutros je mirno. Na glavnom mostu koji dijeli grad na sjeverni većinski srpski i južni većinski albanski dio mogu se vidjeti samo dva džipa KFOR-a, italijanskih karabinjera. Nije prisutna Policija Kosova.

U mjestu Rudare kod Zvečana, na magistralnom putu ka graničnom prijelazu Jarinje na sjeveru Kosova, i u ponedjeljak ujutro su zabilježene blokade puta, ali je situacija mirna. Desetine kamiona punih pijeska blokirali su magistralni put Kosovska Mitrovica - Leposavić, ka prijelazu Jarinje.

Uz blokadu nema većeg broja ljudi, niti policije. Na putu prema Jarinju jutros nije bilo ni patrola KFOR-a, osim povremenog helikopterskog nadlijetanja terena. Lokalno stanovništvo kreće na posao, prelazeći pješice dio koji je blokiran.

Prema posljednjem saopćenju ministra unutrašnjih poslova Kosova Xhelala Svecle, u ponoć je počela primjena izdavanja ulazno-izlaznog dolumenta za osobe koje na Kosovo ulaze sa srpskim ličnim kartama, na svim prijelazima izuzev Jarinja i Brnjaka na sjeveru Kosova, koji su i dalje zatvoreni.

VEZANI TEKST - Priština: Čula se pucnjava, ali nema informacija da je neko povrijeđen; Beograd: Vojska Srbije nije ušla na Kosovo

Prema odluci Vlade Kosova, mjere reciprociteta će se odložiti kada ilegalne srpske strukture uklone sve barikade i omoguće slobodu kretanja ka prijelazima Jarinje i Brnjak.

- Ova odluka će se implementirati dok se ne uklone sve barikade i osigura sloboda kretanja građana i robe. U trenutku uklanjanja barikada i prepreka, odluka će biti odložena do 1. septembra - naveo je Svecla.

Do odluke o odlaganju primjene reciprociteta došlo je nakon niza konsultacija i sastanaka kosovskog državnog vrha sa međunarodnim predstavnicima, a posebno američkim ambasadorom na Kosovu Jeffreyjem Hovenierom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.