open-navfaktor-logo
search
Sjever Kosova
Kosovska policija objavila nove snimke: Kako je počeo napad u selu Banjska
Policija Kosova je na press konferenciji objavila više videosnimaka, među kojima i one koje je zabilježila kamera u vozilu, a na kojima se, navodno, vidi kako je počeo napad na njihovu policiju u selu Banjska na sjeveru Kosova.
02.10.2023. u 08:32
get url
text

VEZANI TEKST - Pucnjava na sjeveru Kosova: Poginuo policajac, jedan najmanje ranjen, Kurti optužuje Beograd

Snimak s kamere u vozilu, koji nosi datum od 24. septembra i navodno je napravljen u rano jutro, prikazuje trenutak eksplozije u kojoj je prema tvrdnjama Kosovske policije poginuo njihov pripadnik.

- Prvobitni napad terorističke grupe, prema dostavljenim informacijama, prvo je izvršen eksplozivom, od čega je poginuo policijski vodnik policijske stanice Zvečan, a nakon ovog napada eksplozivom počeo je napad teškim naoružanjem istovremeno u pravcu ostalih policijskih službenika koji su bili na licu mjesta. Video prikazuje prve napade terorističke grupe na policiju Kosova. Napadi, kako se vidi, izvršeni su različitim oružjem, počevši od zolje i drugog teškog naoružanja - navodi se na Facebook stranici Kosovske policije uz opis videa.

 

Podsjetimo, u oružanom sukobu u selu Banjska poginuo je pripadnik kosovske policije i trojica napadača, porijeklom Srbi sa sjevera Kosova.

Kosovska policija je na svom Facebook profilu objasnila da naredni snimci prikazuju obuku koju su pripadnici naoružane grupe prolazili. Prema njihovim tvrdnjama, snimci su nastali 2. i 20. septembra.

 

Snimak sa Kopaonika, napravljen u blizini hotela "Grej", navodno predstavlja testiranje odjeće koja je protiv termokamera.

Jedan od snimaka, prema rječima kosovskih zvaničnika, pokazuju završne vježbe grupe na poligonu Vojske Srbije poznatom kao Pasuljanske Livade.

 

Na njima se vide i operativne taktičke vježbe, kao i navodnu simulaciju podrške oklopnim vozilom Hamvi.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.