open-navfaktor-logo
search
Sjever Kosova
Kosovska policija upala u srbijanske banke, zaplijenila novac i zatvorila filijale: Srbi bijesni, javili se SAD i EU
Na sjeveru Kosova žive deseci hiljada Srba, a tenzije s Albancima već su povišene proteklih mjeseci nakon što je Kosovo ukinulo plaćanje srpskim dinarima
AUTOR: Kossev portal/dpa
21.05.2024. u 18:23
get url
text
Zaplijenjene velike količine novca u različitim valutama
Zaplijenjene velike količine novca u različitim valutama
Oko 1.6 miliona eura, oko 74 miliona i 700.000 dinara, oko 19.000 i 500 franaka, oko 13.000 američkih dolara uz 40 australijskih dolara i dokumentaciju zaplijenjeno je u akciji Kosovske policije i kosovske poreske službe danas na sjeveru Kosova, piše Kossev Portal.
Istovremeno zatvoreno je pet filijala Poštanske štedionice i Uprava za trezor Ministarstva Republike Srbije.
U saopćenju policije ponovljeno je da je zatvoreno šest filijala takozvane "Poštanske štedionice" na sjeveru zemlje a zvanični znak sa njih skinut, prenosi nova.rs.
U pitanju je pet filijala banke Poštanska štedionica u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku uz glavnu filijalu u Mitrovici, a šesta je Uprava za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije u Kosovskoj Mitrovici.
Policija u saopćenju dodaje da će se "sve policijske akcije sprovoditi u saradnji i koordinaciji sa vlastima za sprovođenje zakona".
Kosovska centralna banka u februaru je odredila euro kao jedini način plaćanja, proglasivši dinar ilegalnim, piše agencija dpa.
Prijelazni period za etničke Srbe istekao je prošle sedmice.
Srbijanski premijer Miloš Vučević osudio je zatvaranje filijala Poštanske štedionice, prozvavši to "činom divljaštva" koji ugrožava opstanak Srba na Kosovu.
Američki State Department kritizirao je potez Prištine jer nije bio koordiniran s unutarnjim partnerima unutar Kosova te jer može povisiti tenzije.
Operaciju je kritizirao i glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano koji je kazao kako je ona "protivna duhu normalizacije" te ugrožava pregovore u toku.
Priština pak tvrdi da su policijsku intervenciju nadgledali dužnosnici misije EULEX-a, misije Evropske unije na Kosovu, kao i KFOR-a, mirovnih snaga NATO-a u zemlji.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.