open-navfaktor-logo
search
Na sedam lokacija
Kosovska policija zaplijenila oružje, Svecla: Ovo je potvrda plana Srbije za pripajanje sjevera Kosova
Kosovska policija je danas tokom provjere sedam lokacija na sjeveru Kosova pronašla oružje, municiju, eksplozivne naprave i drugu vojnu opremu.
14.10.2023. u 22:10
get url
text
Kosovska policija, zaplijenjeno oružje, sjever Kosova
Kosovska policija, zaplijenjeno oružje, sjever Kosova

U zajedničkom saopćenju Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo i Policije Kosova navodi se da je po nalogu suda Kosovska policija izvršila provjere na sedam lokacija u sjevernom dijelu zemlje, u vezi s događajima od 24. septembra u Banjskoj.

- Obavještavamo vas da su provjere izvršene na različitim lokacijama, četiri u Sjevernoj Mitrovici, dvije u Zvečanu i jedna u Banjskoj. Tokom ovih kontrola, u podrumu jednog od tri solitera u Sjevernoj Mitrovici, pronađena je određena količina municije, kalašnjikova, zolja, eksploziva... - piše u saopćenju. 

Kako se precizira, zaplijenjeno je 87 komada eksploziva TM 100, tri ručne bombe (zolje), jedno automatsko oružje AK-47, jedna protivpešadijska mina tipa MRUD, 63 električna detonatora, 23 mehanička detonatora, jedan sat za aktivaciju, jedna ručna bomba M79, torbe, radio aparati, panciri, medicinska oprema, prsluk za nošenje magazina, gas maska i baterije.

Dodaje se da su u ovim kontrolama učestvovali i zvaničnici EULEX-a, dok je u naselju Tri solitera u Sjevernoj Mitrovici bio prisutan i KFOR.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova XHelal Svecla poručio je da se "nastavlja sa otkrivanjem plana terorističkih struktura Srbije za pripajanje sjevera Kosova".

- Danas otkriveno naoružanje dio je arsenala Zvečana i Banjske. U okviru aktivnosti policije danas su izvršeni pretresi na sedam lokacija na sjeveru naše zemlje. Ručno-granadni lanseri, eksplozivi, protivpješadijske nagazne mine, vođeni satovi mine, detonatori i torbe sa raznim opremom, proizvodi slični onima zaplijenjenim u Banjskoj i ranije u Zvečanu, razjašnjavaju za nas i za međunarodno mišljenje širinu plana Srbije za pripajanje sjevera putem terorističke agresije Nastavit ćemo nezaustavljivo i sa dodatnom energijom do iskorjenjivanja terorizma protiv Republike - poručio je Svecla. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.