open-navfaktor-logo
search
Saopćeno iz vlade
Kurti sa predstavnicima Bošnjaka i Albanaca u Srbiji: Traže ista prava koja imaju Srbi na Kosovu
Zastupnik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi i lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, sa dvoje zastupnika te stranke, Enisom Imamovićem i Selmom Kučević, boravili su danas u posjeti Kosovu gde su se sastali sa premijerom Albinom Kurtijem, prenose kosovski mediji. 
04.02.2023. u 20:15
get url
text

Kako se navodi u saopćenju Kurtijevog kabineta, predstavnici Albanaca i Bošnjaka u Srbiji zatražili su "recipročna prava kakva imaju Srbi koji žive na Kosovu".

- Troje zastupnika u Skupštini Srbije koji prihvataju nezavisno Kosovo, Enis Imamović, Selma Kučević i Šaip Kamberi, zajedno sa Sulejmanom Ugljaninom istakli su da su nezadovoljni statusom Bošnjaka i Albanaca uopće, a posebno u općinama Novi Pazar, Tutini i Sjenica u Sandžaku, kao i Preševo, Medveđa i Bujanovac u dolini. Oni su tražili recipročna prava sa Srbima na Kosovu - navodi se u saopćenju Vlade Kosova.

Dodaje se da su razgovarali i o sastavnim elementima evropskog predloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

- Prava nevećinskih zajednica u našim državama odražavaju demokratiju i razvoj društva. Za razliku od Srbije, pošto je Fridom Haus svrstava u državu sa hibridnim režimom, Kosovo je demokratska država sa pravima i slobodom za sve - rekao je Kurti.

On je dodao da različite zajednice treba tretirati bez razlike, u okviru univerzalnih principa i u punom saglasju sa standardima Evropske unije.

U saopćenju se dodaje da su se sagovornici saglasili da "za trajni mir i sigurnost na Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup manjini ili zajednici".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.