open-navfaktor-logo
search
Susret u Moskvi
Lavrov sa Grlić Radmanom: Legitimni Hrvati, demoniziranje RS-a, SAD se miješa u BiH...
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov danas se u Moskvi susreo s ministrom vanjskih i evropskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, a teme razgovora bile su Zapadni Balkan, jugoistočna Evropa i sigurnost i stabilnost Evrope.
17.01.2022. u 14:11
get url
text

Lavrov je pojasnio da su su razgovarali, između ostalog, o situaciji u Bosni i Hercegovini. 

- I Rusija i Hrvatska su zabrinute za njenu stabilnost i funkcionalnost. Izrazio sam zahvalnost u podjeli mišljenja da je dejtonsko-pariska BiH nužna za osiguranje ravnopravnosti tri naroda. Jedino stabilna BiH koja podrazumijeva konstitutivnost može imati svoju budućnost - rekao je Radman.

Pojasnio je da je u Bosni i Hercegovini nužno raditi na izmjenama Izbornog zakona. Kazao je da su od "2000. godine razni visoki povjerenici radili izmjene koje su išle na štetu hrvatskog naroda". 

- U duhu slova Dejtonskog sporazuma, BiH je jedna država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Sada je nužno raditi na izmjeni Izbornog zakona koji će ukloniti sve oblike diskriminacije i nejednakosti u izbornom procesu, kako bi se omogućio politički legitimitet predstavljanja konstitutivnih naroda u kolektivnim tijelima, Predsjedništvu BiH i Domu naroda - pojasnio je Grlić Radman stav svoje države.  

- Vidimo i mi očiglednu diskriminaciju bosanskoherceovačkih Hrvata, o čemu je govorio hrvatski ministar - rekao je Lavrov, naglašavajući potrebu provođenja izborne reforme kako bi se ta diskriminacija okončala, u skladu s Dejtonskim sporazumom.

- Mogu potvrditi i da mi, kao i hrvatske kolege, zastupamo strogo poštivanje Dejtonskog sporazuma. Danas postoje planovi da se BiH kao država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda pretvori u unitarnu državu, čime se demonizira i Republika Srpska - dodao je Lavrov 

Na pitanje kako vidi situaciju u Bosni i Hercegovini, posebno oko pitanja Republike Srpske, Lavrov je odgovorio da i Rusija zastupa striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma.

- Danas postoje planovi da se pretvori Bosna iz države koja se sastoji od dva entiteta, tri jednakopravna naroda u unitarnu državu. Uz mentorstvo SAD-a po ovakvim izrekama demonizira se Republika Srpska. Vidimo mi i očiglednu diskriminaciju bosanskih Hrvata. Izborna reforma se mora završiti na temelju Dejtonskog sporazuma.

Slikovito je da je SAD, uza sve naglaske da se ne upliću u unutrašnja pitanja drugih zemalja, imenovao svog izaslanika za provođenje izborne reforme u BiH. Smatramo to jako slikovitim, u vezi s pristupom SAD-a Zapadnom Balkanu. Mislimo da se sva pitanja, uključujući izborna, moraju rješavati unutar BiH, poštivajući zakone. Nadam se da će EU potpomoći vraćanju izvorima Dejtonskog sporazuma. I da se neće prema Zapadnom Balkanu odnositi kao prema zoni svog utjecaja - naglasio je Lavrov. 

Grlić Radman je zahvalio ministru Rusije, tradicionalno dobro upućenom u Zapadni Balkan, na razmjeni mišljenja o nužnosti poštivanja Dejtonskog sporazuma, kazavši kako se Lavrov tokom susreta složio s potrebom legitimne političke zastupljenosti Hrvata u "kolektivnim tijelima, Predsjedništvu i Domu naroda" u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.