open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Lider opozicone LDK Abdixhiku: Kurtijev epilog u dijalogu prevara i gubitak historijske prilike
Predsjednik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku smatra da je premijer Albin Kurti u dijalogu sa Srbijom izgubio historijsku priliku.
19.03.2023. u 14:11
get url
text

- Prevara i gubitak historijske prilike - ovo je epilog Kurtija kao premijera u dijalogu - naveo je Abdixhiku u reakciji na sastanak u Ohridu.

Abdixhiku je u postu na Facebooku napisao da je lažna politička stvar, koja je Kosovo strašno koštala, okončana u Ohridu.

- Postavljeni uvjeti, izgovorene rečenice, stavovi su jednostavno izblijedjeli. Osim toga, sporazum bez priznanja, ne konačan i sa Zajednicom plus, to je Kurti donio Kosovu. Ova nova situacija, pretvorena u integracionu obavezu za našu zemlju, nepopravljiva je - napisao je on.

Visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Josep Borrell izjavio je sinoć u Ohridu nakon sastanka premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je postignut dogovor.

On je kazao da se Kosovo složilo da odmah počne pregovore, olakšane od EU, za uspostavljanje aranžmana i priprema za osiguravanje istinskog nivoa samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu.

Kurti je u obraćanju medijima nakon sastanka u Ohridu kazao da je osnovni sporazum ustvari de facto međusobno priznanje, ali ima mnogo drugih stvari koje treba usaglasiti.

Odgovarajući na pitanja novinara, kazao je da se Kosovo složilo s pasusom o adekvatnom nivou samomenadžiranja srpske zajednice i da će se Kosovo pridržavati najviših standarda kako Srbi na Kosovu ne bi imali bilo kakvu ugroženost, bilo kakvu diskriminaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.