open-navfaktor-logo
search
Riješiti sporove
Macron i Scholz pisali Vučiću: Presudan trenutak za stabilnost Zapadnog Balkana
Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je zajedničko pismo predsjednika Republike Francuske Emmanuela Macrona i kancelara Savezne Republike Njemačke Olafa Scholza, saopćeno je iz Vučićevog kabineta.
04.09.2022. u 13:15
get url
text

- Upućujemo Vam ovo zajedničko pismo u trenutku od presudnog značaja za sigurnost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana. Uvjereni smo da, u svjetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se riješili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi. Puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za Zapadni Balkan - navedeno je u zajedničkom pismu Macrona i Scholza.

Apelovali su na Vučića da pokaže maksimalnu odlučnost i spremnost da donosi teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU-a.

- Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci naprijed hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou. Stoga smo zadužili naše savjetnike za vanjsku i sigurnosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savjetnici, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, posjete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene naprijed. Iskreno se nadamo da će ova inicijativa naići na Vaše interesovanje i podršku - navedeno je u pismu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.