open-navfaktor-logo
search
Zvanično pojašnjeno
Milanović na svoju ruku poslao vojsku u BiH, Ministarstvo odbrane spriječilo međunarodni skandal
Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić otkrio je prije dva dana skandalozan detalj prema kojem je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović namjeravao poslati vojsku u Bosnu i Hercegovinu. 
01.11.2021. u 14:40
get url
text

- Volio bih da imam više informacija o tome. To je jedna veoma jaka vijest koja je od hrvatskog ministra odbrane, da se razmatrala opcija slanja vojske te države u Bosnu i Hercegovinu!? To je toliko jaka vijest da očekujem da se oko toga razjasne sve činjenice, šta se dogodilo, i do tada ne bih davao nikakve komentare - rekao je jučer član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

VEZANI TEKST - Hrvatski ministar otkrio: Milanović je htio poslati vojsku u BiH, u zadnji trenutak izbjegli smo skandal

Iz Milanovićevog ureda su kratko kazali da je to laž koju će ministar Banožić morati objasniti. 

I objasnio je. Danas se o svemu ovome oglasilo i zvanično Ministarstvo odbrane Hrvatske na čijem je čelu Mario Banožić, pojašnjavajući šta se zapravo događalo u martu ove godine.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti. 

- Ured predsjednika Republike Hrvatske 17. marta 2021. izvijestio je načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga admirala Roberta Hranja kako će Marijan Mareković, posebni savjetnik biti izaslanik predsjednika Republike na obilježavanju 27. godišnjice razmjene bugojanskih logoraša u Bugojnu u Bosni i Hercegovini. Također, Ured predsjednika Republike Hrvatske izvijestio je da će u skladu s Odlukom predsjednika Republike Hrvatske na tom obilježavanju prisustvovati i pripadnici Počasno-zaštitne bojne.

U skladu sa Zakonom o odbrani, član 69. stav 5., odluku u tim situacijama, odnosno odluku o prelasku granice Republike Hrvatske radi protokolarno-ceremonijalnih aktivnosti te jedinica nivoa voda i niže donosi ministar odbrane. Prema saznanjima Ministarstva odbrane, pripadnici Počasno-zaštitne bojne bili su upućeni prema Bosni i Hercegovini i prije donošenja odluke ministra odbrane. Međutim, shvaćeno je da neće moći preći granicu Republike Hrvatske bez odluke ministra odbrane i bez naloga za službeno putovanje u inostranstvo za čije je izdavanje za međunarodnu aktivnost nadležno Ministarstvo odbrane. Takvim postupanjem Ured predsjednika Republike Hrvatske nepotrebno je izložio Hrvatsku vojsku.

Shvativši da se ne može bez odluke ministra odbrane provesti zahtjev iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga admiral Robert Hranj, pisano se obratio ministru odbrane 18. marta 2021. i zatražio da se odobri zahtjev šefa Ureda predsjednika Republike Hrvatske za angažiranjem pripadnika Počasno-zaštitne bojne u inostranstvu. U skladu sa svojom zakonskom ovlasti ministar odbrane donio je 18. marta 2021.

VEZANI TEKST - Objavljeni detalji: Zbog čega je Milanović slao hrvatske vojnike u BiH

Odluku kojom je odobrio prelazak granice Republike Hrvatske pripadnicima Oružanih snaga iz sastava Počasno-zaštitne bojne kako bi s Marijanom Marekovićem učestvovali na tom obilježavanju u Bosni i Hercegovini.

Ističemo kako za Ministarstvo odbrane učestvovanje Počasno-zaštitine bojne na navedenom obilježavanju nije bilo sporno, međutim Ured predsjednika trebao je poštovati Zakonom o odbrani propisanu proceduru.

Ministarstvo odbrane donošenjem odluke spriječilo je međunarodni skandal.

Ministarstvo odbrane i ovom prilikom ističe da su nadležnosti državnih tijela u području odbrane Zakonom o odbrani jasno propisane i da je ovakav način postupanja bio neprimjeren. Zahtjev iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske trebao je biti upućen ministru odbrane koji u skladu sa Zakonom o odbrani donosi odluku i zadužuje načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga da svojom zapovjedi provede odluku. To je jedino moguće i zakonito postupanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.