open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Hrvatske
Milanović nakon odluke Ustavnog suda: Ovo je priprema za državni udar, mandatar može biti bilo ko
Predsjednik Ustavnog suda Hrvatske, Miroslav Šeparović, objavio je odluku tog suda da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer
AUTOR: Faktor/Jutarnji list
19.04.2024. u 18:12
get url
text
Zoran Milanović
Zoran Milanović
Predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, popodne je održao press konferenciju, nakon objave Ustavnog suda te države kojom mu se brani da bude mandatar za premijera.
Prije obraćanja javnosti Milanović je na Facebooku objavio fotografiju na kojoj predsjednik Ustavnog suda Hrvatske, Miroslav Šeparović, sjedi s HDZ-ovim ministrima.
- Želio bih umiriti građane koji su ljuti i reći im da ono što su čuli je da Ustavni sud može to reći, ali ne može ništa napraviti, izbori su gotovi - kazao je Milanović.
Prije mjesec dana su mogli prijetiti i to su radili, dodao je, ali više ne.
- Ovo neće proći. Hrvatski sabor većinom svih zastupnika za mandatara može odrediti bilo koga. Protiv toga nema pravnog lijeka. Gotovo je. Ne moram ja biti mandatar, ne radi se ovdje o meni, ali neće im ovo proći - rekao je Milanović, prenosi Jutarnji list.
Milanović se ne slaže se s onima koji kažu da je ovo upozorenje državni udar, ali smatra da je "priprema za državni udar".
- Ovo je predradnja da sutra, recimo, Plenković, kum korupcije u Hrvatskoj, kad treba napustiti Banske dvore, kaže da ima odluku Ustavnog suda i da to ne želi napraviti. Sabor je u ovom pogledu iznad svega, ta priča da je Ustav iznad hrvatskih ljudi, to može smisliti samo čudan um - izjavio je Milanović.
Pozvao je sve one koji su do izbora bili antikorupcijska opozicija da sad pokažu tu dosljednost.
- Ovo je posljedica paničnog straha Plenkovića i zato ova reakcija. Spriječit ćemo pokušaje da se razbije volja birača - dodao je upitavši što je sljedeće.
- Hoće mi uzeti državljanstvo? To ne može tako dalje - kazao je Milanović.
Komentirao je i fotografiju koju je objavio.
- Tako se donose odluke, ovo je sve umrežena ekipa, to je hrvatska stvarnost. Da su to bar najučeniji ljudi među nama, ali jok - rekao je Milanović.
Troje ustavnih sudija, napomenuo je, napisali su izdvojeno mišljenje da je ovo upozorenje grubo kršenje Ustava.
Podsjetimo, predsjednik Ustavnog suda Hrvatske, Miroslav Šeparović, objavio je odluku tog suda da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drugačije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.
Rekao je da je "Milanović imao šansu i da je sad kasno" te da više ne može biti ni mandatar ni premijer čak ni ako da ostavku na mjesto predsjednika Hrvatske.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.