open-navfaktor-logo
search
Poznat stav
Milanović napustio obilježavanje operacije Bljesak zbog ustaškog natpisa
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u Okučanima je napustio obilježavanje godišnjice akcije Bljesak zbog ustaškog napisa "Za dom spremni" na majicama nekih okupljenih.
01.05.2020. u 10:46
get url
text

- Žao mi je, došao sam ovdje odati počast onima koji su pali za Hrvatsku. Pristali smo na sve elemente protokola, međutim ovdje se jedan od učesnika koji treba polagati vijenac prije mene skinuo u uniformu sa znakom "Za dom spremni" - rekao je Milanović novinarima, navodi Hina.

Dodao je kako su njegovi stavovi oko tog ustaškog natpisa poznati te da stoga u tome ne želi učestvovati.

Ustvrdio je da je to stvar organizatora, Ministarstva hrvatskih branitelja.

- Smatram to gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj. Ubuduće gdje god bude ovakva situacija ja u tome neću učestvovati. Premijera i predsjednika Sabora razumijem, oni moraju - istaknuo je Milanović.

Rekao je i da je o ovom događaju razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem.

- On je slegnuo ramenima. Imam razumijevanja za premijera, ali pozdravu "Za dom spremni" ovdje nije mjesto - poručio je predsjednik Milanović.

U Okučanima je danas obilježavanje 25. godišnjice Vojno-redarstvene operacije "Bljesak" kojom je nakon četiri godine okupacije oslobođena zapadna Slavonija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Milanović je trebao zajedničkim vijencem i paljenjem svijeća s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem odati počast poginulima u toj vojnoj operaciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.