open-navfaktor-logo
search
"Poluilegalna posjeta"
Milanovićev ured: O Dodikovom dolasku poslan dopis Upravi za granicu MUP-a, što se tiče leta - nije naša nadležnost
Iz Ureda Predsjednika Republike Hrvatske u petak su saopćili da su "uredno i pravovremeno" obavijestili MUP RH o dolasku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u Hrvatsku te objavili e-mail koji su uputili Upravi za granicu MUP-a 24. jula, dan prije te "planirane radne posjete".
28.07.2023. u 13:35
get url
text

VEZANI TEKST - Božinović: Dodik nije osoba koja bi imala status štićenog zvaničnika u Hrvatskoj

Mail su kao dokaz priložili u saopćenju čime, kažu, "žele otkloniti svaku sumnju da je Ured Predsjednika Republike Hrvatske obavijestio MUP RH o Dodikovom dolasku u Hrvatsku".

- Iz spomenutog maila nedvojbeno se vidi kako je Ured PRH dostavio MUP-u i dopis zaprimljen iz Kabineta gospodina Dodika, sa svim potrebnim podacima. Isto tako, Ured PRH je od MUP-a zatražio da se osigura granična kontrola, što je MUP i učinio - istaknuli su u saopćenju iz Ureda predsjednika, prenosi Hina.

Poručili su da ujedno isti dokaz javno prinose pažnji predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkovića znajući da je on, kako kažu, sklon praviti se neinformiran i da je navikao samovoljno odlučivati šta jest, a šta nije tema ovisno o svom i HDZ-ovom interesu, zapravo manipulirati.

- Što se tiče leta gospodina Dodika helikopterom do Hvara, odnosno procedure dogovaranja i odobravanja leta, ta je procedura prema zakonu isključivo u nadležnosti Hrvatske kontrole zračne plovidbe. Ured PRH ni na koji način nije bio niti je mogao biti uključen u odobravanje i organizaciju leta - stoji u saopćenju.

Premijer RH Andrej Plenković rekao je u četvrtak da bi predsjednik Zoran Milanović trebao objasniti nenajavljeni dolazak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na Hvar koji je nazvao "vrlo neobičnom situacijom".

- To je jedna vrlo neobična situacija. Nemam utjecaj na to koga predsjednik poziva u Hrvatsku, ima punu slobodu i pravo da to radi. Ovdje se radi više o tehnologiji tog putovanja - komentirao je Plenković Dodikov dolazak helikopterom na Hvar na radni sastanak s Milanovićem.

Ministar odbrane Mario Banožić kazao je da MORH nije bio informiran o Dodikovom dolasku na Hvar te prozvao predsjednika Milanovića da je htio taj susret "zataškati od javnosti".

Iz HDZ-a su pak poručili da "bezobraznim lažima Milanović prikriva vlastitu sramotu s dovođenjem Dodika na Hvar mimo procedure".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.