open-navfaktor-logo
search
Upozorenje
Mitropolit Mihailo: Agresija SPC-a pravi jaz između Crnogoraca i Srba koji prijetio haosom
Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo pozvao je Arhijerejski sabor SPC da se, kako kaže, dozove razumu i ne zida na tuđim temeljima. 
25.05.2021. u 09:53
get url
text

- Na zasijedanju Arhijerejskoga sabora Srpske crkve treba da se izabere episkop cetinjske filijale Beogradske patrijaršije. Izabrat će i delegirati uzurpatora koji treba da sjedne na tron poglavara Crnogorske pravoslavne crkve. Sjest će usred Cetinja na uzurpiranu stolicu Svetoga Petra cetinjskoga. Tim izbornim aktom, Arhijerejski sabor namjerava da stvori preduvjete za podvlašćivanje Crnogoraca pod Pećkom patrijaršijom, iako se njime podrivaju osnove pravoslavne eklisiologije.

Očito ta patrijaršija ima tendenciju da utvrdi nezakonitu duhovnu vlast u Crnoj Gori, a posijedanjem cetinjske katedre još i stekne čast u cijelome pravoslavlju, koja joj ne pripada - navodi Mihailo. 

Poručuje da su u korijenu hrišćanstva vjera i ljubav kao njegovi temelji i poštovanje svakoga bića kao božje tvorevine.

- A crkve su ovlaštene da šire tu istinu među narodima, od kojih je jedan i naš crnogorski. Međutim, svetosavski propovjednici naš narod naoružavaju mržnjom uperenom protiv samoga postojanja Crne Gore i Crnogoraca, dakle protiv samoga ljudskoga bića kao takvoga i božanskoga poretka ljubavi i poštovanja među državama i narodima.

Agresija svetosavske crkve uperena je da napravi nepremostivi jaz između Crnogoraca i Srba, koji tendira ka haosu. Namjerava da promijeni politički red u zemlji i usaglasi ga sa svetosavskom idejom i srednjovjekovnim političkim i kulturnim poretkom. Zato pozivamo Arhijerejski sabor da se dozove razumu i ne zida na tuđim temeljima, jer će uzdrmati i sam kanonski poredak.

Bog i pravda su na našoj strani, zato nećemo odstupiti od naših ovlaštenja i prava i pobijedit ćemo - navodi Mihailo. 

Izbor novog mitropolita crnogorsko primorskog bit će ključno pitanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, čiji glavni dio počinje danas.

Iako se očekivalo da će izbor vladike Joanikija na to mesto biti neupitan, jedna struja u SPC na mjesto vladike Amfilohija koji je preminuo od posljedica koronavirusa vidi i episkopa kruševačkog Davida Perovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.